Schengen en ESTA: Reizen van het Schengengebied naar de VS

05 feb 21:12

Burgers die in de Europese Unie wonen, weten dat zij niet langer een paspoort nodig hebben om tussen Schengenlanden te reizen. In werkelijkheid hebt u alleen uw paspoort nodig om de grens over te steken wanneer u maar wilt. Meer dan 400 miljoen mensen doen mee. Maak je geen zorgen als je niet bekend bent met het Schengengebied (of de ruimte). Laten we leren over de geschiedenis en de werking ervan.

Wat is het Schengengebied?

Het Schengengebied is een zone van vrij verkeer tussen de landen die de overeenkomst hebben ondertekend, met een aantal wetten en normen voor reizen en samenwerking. De naam van deze bekrachtiging is Schengen, waar de eerste overeenkomst in 1985 werd ondertekend.

Zoals eerder gezegd, werd dit in 1985 overeengekomen door de Benelux-landen (België, Luxemburg en Nederland), West-Duitsland en Frankrijk. Later kwamen daar Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Zweden bij.

Het Schengenakkoord is in 1995 in werking getreden en Italië is in 1997 toegetreden. Vervolgens werden de Schengenakkoorden in 1999 door het Verdrag van Amsterdam opgenomen in de juridische structuur van de Europese Unie.

Wie maakt deel uit van het Schengengebied?

Oostenrijk, België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Hongarije behoren tot de vertegenwoordigde landen.

Bovendien omvat het de vier Europese landen die lid zijn van de EVA (Europese Vrijhandelsassociatie) maar geen lid zijn van de Europese Unie: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Alle landen van het Schengengebied

Ten slotte worden drie microstaten die enclaves binnen de EU-lidstaten zijn, in het Schengengebied opgenomen: het vorstendom Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

Welke landen maken geen deel uit van het Schengengebied?

Deze vraag veroorzaakt vaak grote misverstanden. In werkelijkheid is het gebruikelijk te stellen dat alle landen van de Europese Unie deel uitmaken van het Schengengebied. Dit is niet juist. Sommige EU-lidstaten zijn nog geen partij bij de Schengen-akkoorden, maar zullen dat in de toekomst wel worden:

  • Bulgarije
  • Cyprus
  • Kroatië
  • Roemenië

Een ander voorbeeld is Ierland dat, hoewel het lid is van de Europese Unie, ervoor heeft gekozen niet toe te treden tot het Schengengebied. Net als de rest van het Verenigd Koninkrijk, dat net uit de EU is gestapt, is het geen lid van het Schengengebied of van de EU.

Tot slot is er de situatie in Andorra. Het kleine en mooie Pyreneeënland, gelegen tussen Frankrijk en Spanje, is namelijk geen lid van de EU of van de Schengenzone. Bijgevolg is het binnenkomen en verlaten van Andorra onderworpen aan immigratie- en douanecontroles.

Samenwerking tussen de politie en meer controles aan de buitengrenzen

Samenwerking tussen verschillende nationale politiediensten is een van de belangrijkste doelstellingen van het Schengengebied. De controles en activiteiten ter bestrijding van zowel de georganiseerde criminaliteit als terroristische acties worden derhalve versterkt.

Zoals we hebben gezien, voorziet het Schengengebied in vrij intern verkeer, er zijn dus geen grensbeperkingen meer tussen Europese landen. Dit maakte ook strengere externe controles mogelijk. Eenvoudig gezegd hebben burgers van staten buiten de Europese Unie meer controle over hun burgers, waaronder Europeanen. Het doel is natuurlijk meer veiligheid binnen het overeenkomstgebied.

Tijdelijke afschaffing van het Schengengebied

In sommige uitzonderlijke en tijdelijke omstandigheden kunnen regeringen ervoor kiezen de controles te verscherpen of zelfs het Schengenakkoord op te schorten. Deze stap moet uiteraard worden ingegeven door een ernstig en dringend doel, zoals de bescherming van het land tegen grote gevaren voor de openbare orde en de binnenlandse veiligheid, zoals terrorisme.

Het is de afgelopen jaren meerdere malen gebeurd, zij het slechts voor korte tijd. De opschorting van de overeenkomst betekent niet dat de grenzen worden gesloten, maar dat er extra controles zullen zijn om een staat die de overeenkomst heeft opgezegd, binnen te komen.

Italië heeft de overeenkomst slechts driemaal opgeschort, en telkens viel dit samen met bijeenkomsten van Europese politieke leiders (G8 in Genua en L’Aquila, en G7 in Bari en Taormina). Hij nam deze maatregel om de controle te behouden en gewelddadige demonstranten onder de naderende bevolking te voorkomen.

Vanwege de uitbraak van Covid-19 hebben verschillende Schengenlidstaten in 2020 kortstondig de grensovergangsbeperkingen voor alle buitenlandse bezoekers hersteld.

De voordelen van Schengen

Een van de belangrijkste voordelen van deze overeenkomst is de mogelijkheid voor personen om zich te allen tijde van het ene naar het andere land te verplaatsen. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal Europese burgers dat naar andere landen reist, wat belangrijke toeristische voordelen heeft.

Het is geen toeval dat buitenlanders bijna de helft van alle hotelboekingen in Italië voor hun rekening nemen. Dagelijks zouden ongeveer drie miljoen personen de Europese grenzen passeren zonder aan strenge grenscontroles te worden onderworpen.

Deze open ruimte hielp ook bij het vervoer van goederen, waardoor de banden tussen de Europese ondernemingen werden versterkt en hun aandeel in de exportproducten aanzienlijk toenam. Het is geen toeval dat een plotselinge sluiting van de grenzen zou leiden tot een verlies van 100 tot 230 miljard euro in slechts tien jaar.

Reizen naar Amerika vanuit het Schengengebied

Wat moet je doen als je buiten de Europese grenzen de Verenigde Staten wilt bezoeken? Laten we er samen naar gaan kijken.

Inwoners van Europa willen New York, Washington DC, Miami, San Francisco en andere prachtige Amerikaanse steden bezoeken, waardoor Amerika een van hun belangrijkste reisbestemmingen is. Hiervoor is een specifieke vergunning nodig, het Amerikaanse visum.

Het vereist veel papierwerk en een paar weken wachten om het te krijgen. Er is echter een eenvoudigere en snellere optie waarmee inwoners van achtendertig staten zonder visum kunnen reizen via ESTA ( Electronic System for Travel Authorization ).

Wat is ESTA en welke landen nemen eraan deel?

Als we het over ESTA hebben, bedoelen we een Amerikaans programma waarmee bezoekers het land kunnen binnenkomen zonder visum. Natuurlijk zijn er beperkingen, zoals we straks zullen zien. Het programma, dat in januari 2009 van start is gegaan, staat open voor alle bezoekers die per schip of vliegtuig Amerika binnenkomen.

De VWP-landen omvatten de overgrote meerderheid van de landen van het Schengengebied. U kunt de pagina over ESTA-landen raadplegen voor een actuele lijst van landen die momenteel deel uitmaken van het Visa Waiver Program (VWP).

De voordelen van ESTA

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft dit instrument ontwikkeld om de controleprocedures te versnellen.

Deze hebben in werkelijkheid voldoende tijd om preventieve controles uit te voeren, want wie van plan is naar de Verenigde Staten te gaan, moet zijn verzoek enkele dagen van tevoren indienen. Dit zorgt voor meer veiligheid en minder controleposten bij aankomst. Bij aankomst zal het veiligheidspersoneel echter aanvullende informatie verstrekken over het paspoort en de redenen voor de reis.

Wie kan ESTA aanvragen binnen het Schengengebied?

Om via ESTA reistoestemming te krijgen, moet u aan een aantal eisen voldoen en inwoner zijn van een van de deelnemende landen. De vergunning is twee jaar geldig en laat u toe het Schengengebied voor maximaal 90 dagen te verlaten.

De tijd begint wanneer u in de Verenigde Staten aankomt en u moet al een retourticket hebben, dat binnen de aangewezen periode van 90 dagen moet vallen.

Het is toegestaan om zowel toeristische als werkgerelateerde activiteiten te verrichten terwijl u in het bezit bent van een ESTA-autorisatie. U kunt bijvoorbeeld arbeidsmogelijkheden of partnerschappen onderzoeken, zakenpartners ontmoeten of conferenties bijwonen. Als u al een visum hebt, vraag dan geen ESTA aan, want uw aanvraag zal worden afgewezen.

Hoe en wanneer moet ESTA worden aangevraagd en wat gebeurt er als de vergunning niet wordt verkregen?

Een ESTA aanvragen is eenvoudig; gewoon het aanvraagformulier invullen voor een snelle en gemakkelijke methode om binnen 72 uur uw reistoestemming te verkrijgen.

U moet een vragenlijst invullen waarin u uw persoonlijke en familiegegevens, reisgegevens en enige informatie over de reden van uw aankomst invoert. Deze gegevens zullen toegankelijk worden gemaakt voor het ministerie van Defensie, dat ze indien nodig zal kunnen onderzoeken. Het antwoord wordt meestal binnen enkele minuten ontvangen, maar het kan tot drie dagen duren. Als u uw vliegtickets al hebt geboekt, vraag dan zo snel mogelijk een ESTA aan om complicaties te voorkomen.

Vergeet niet dat de reisperiode van 90 dagen begint wanneer u in Amerika aankomt, niet wanneer u het resultaat van de ESTA-aanvraag verkrijgt. Als uw aanvraag wordt afgewezen, kunt u nog steeds een niet-immigratievisum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. De tijd die nodig is om het te ontvangen zal in deze situatie groter zijn.

Waar is Schengen?

Schengen in Luxemburg

Tot slot, aangezien we nu begrijpen wat het Schengengebied is. Maar waar is Schengen gebleven? Dat wil zeggen, waar is de stad Schengen, die zijn naam gaf aan de verdragen die het Schengengebied omvatten?
Schengen is dus een stad in Luxemburg met drie grenzen: Duitsland, Frankrijk en België. De grens met de transalpines is terrestrisch, van Duitsland gescheiden door de rivier de Moezel.

MEER INFORMATIE:

Bezorgd over ESTA? Lees onze veelgestelde vragen.

Misschien bent u geïnteresseerd in meer informatie over het US Global Entry Programma voor frequente vliegers. Kom erachter door op de link te klikken!

Terug naar de startpagina.