Найбільші кредитори висунули Україні "податковий" ультиматум і нарікають на нерішучі реформи

8 ноября 2015

У разі прийняття Верховною Радою податкової реформи, що не відповідає програмі співпраці України з Міжнародним валютним фондом, Київ може втратити можливість фінансування (кредитування) від міжнародних донорів.

Зокрема, США готові надати Україні 1 млрд доларів кредитних гарантій за умови імплементації антикорупційних реформ та відповідності нового Податкового кодексу вимогам МВФ. Про це повідомила прес-служба Білого дому з посиланням на віце-президента США Джозефа Байдена, пише УНІАН.

МВФ також назвав умови продовження співпраці з Україною. Ключове завдання Міжнародного валютного фонду полягає у фінансуванні програми реформ, і фонд може працювати з країною тільки у разі відданості її влади напрямку макроекономічної стабілізації. Про це заявив представник МВФ в Україні Жером Ваше під час виступу на форумі SFA Society Ukraine в Києві.

"Ми зобов'язані зробити все для фінансової стабілізації, чого можливо досягти лише за хорошої макроекономічної політики. Останні 23 роки були непростими для України. Ми бачили і проведення реформ, і відхилення від курсу. Ми можемо працювати лише в тому контексті, коли з боку країни є відданість напрямку макроекономічної стабілізації", – сказав Ваше, відповідаючи на запитання, чи продовжить фонд співпрацю з Україною.

Зазначимо, що 2 жовтня місія МВФ завершила свою роботу в Україні в рамках другого перегляду програми, але конкретне рішення з приводу подальшого співробітництва з нашою країною поки не прийнято. Черговий приїзд місії планувався цього тижня, проте 4 листопада перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що місія фонду приїде в Україну лише після підготовки проекту держбюджету на 2016 рік та узгодження податкової реформи.

Тим часом другий (після МВФ) за масштабами фінансування України серед її найбільших кредиторів – Світовий банк – рекомендує Києву утриматися від радикального зниження податків. Про це заявив директор представництва Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан у ході виступу на форумі SFA Society Ukraine в Києві.

"Дуже важливо, щоб Україна продовжувала курс макроекономічної стабілізації. Що стосується оподаткування, питання має бути в тому, яку реформу може дозволити собі Україна. Не можна скоротити податки в обсязі 4% ВВП, при цьому не скорочуючи витрати", – наголосив Фан.

Світовий банк очікує, що Україна продовжить курс макроекономічної стабілізації, й рекомендує з обережністю підходити до податкової реформи. Також представник Світового банку зазначив, що потрібно продовжувати реформування енергетичного сектору, банківської системи, дерегуляцію, боротьбу з корупцією та судову реформу.

Нагадаємо, Кабмін почав роботу над податковою реформою і новою редакцією Податкового кодексу в квітні цього року. Податкова реформа є однією з ключових реформ, визначених основним кредитором країни – МВФ. Раніше передбачалося, що проект бюджету на 2016 рік буде побудований на положеннях нового Податкового кодексу. Однак у Мінфіні відзначають, що, найімовірніше, бюджет буде сформовано на існуючій податковій базі.

Нині існує два основні проекти податкової реформи – урядовий і парламентський. Обидва передбачають зниження податкових ставок. Проте урядовий проект передбачає поступове зниження ставок і зростання дефіциту бюджету до 60 млрд грн. Парламентський проект є більш ліберальним, передбачає різке зниження ставок, що, за підрахунками аналітиків, може сформувати дефіцит у розмірі не менше 200-207 млрд грн.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Дар’я Легейда – про чоловіка в ЗСУ та відверто про теми, які вважає некоректними 6 мая 2024

"Нам не вдалося пожити сімейним життям". Дар’я Легейда – про чоловіка в ЗСУ та відверто про теми, які вважає некоректними Популярна акторка дала інтерв’ю OBOZ.UA

У Бразилії внаслідок повеней і зсуву ґрунту загинули 66 людей 6 мая 2024

Річка Гуайба, яка протікає через місто Порту-Алегрі з населенням 1,4 мільйона, досягла рекордно високого рівня в 5,3 метра.

Глушіння GPS у Балтійському регіоні: у Фінляндії назвали нову причину 6 мая 2024

Проблеми із сигналом спричинені військовими РФ, але це, ймовірно, не гібридна атака, а побічний ефект самозахисту Росії.

 

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше