Стали відомі деталі про "липові" приймання у лікарів та підписання декларацій після смерті

12 ноября 2021

Дніпрянка у своєму електронному кабінеті пацієнта побачила, що її 9-річний син побував на прийманні в психіатра, а ще з тиждень ходив до лікаря в тубдиспансер. І це в той час, коли дитина сиділа на уроках. А родичі 175 померлих людей, навіть, і не підозрювали, що покійні, вже після смерті, підписали декларації з сімейними лікарями.

Пост в соцмережі про фейкові візити до лікарів викликав безліч схожих випадків.
 
Тим часом у диспансері, де буцім-то на прийманні в психіатра побувала дитина, розводять руками. Лікарка, яка "намалювала" прийом, запевняють, дуже  добросовісна, але вже звільнилася. І просто так в електронну систему, переконані,  вона б нічого зайвого не записала.
 
"Жоден лікар-психіатр не може "намалювати" дані пацієнта", - підтвердила вона телефоном.
 

Медична директорка центру з надання психіатричної допомоги Наталя Вишневська зазначає, що на обліку цієї дитини не було, а зробити запис можливо, лишень, якщо звертався хтось із родичів. Бо інших доступів до персональних даних ні у кого немає.
 
"Коли пацієнт приходить на консультацію, його шукають в електронній базі за прізвищем та датою народження", - пояснюють у компанії-розробниці, як лікар створює електронний запис.
 

Приміром, "Іванов Іван" - лікар бачить чотири картки. В ідеалі - лікар мав би перевірити, який пацієнт його  - за номером телефону чи ідентифікаційним кодом. Але, визнають, коли в коридорі черга, то медики можуть поспішити й помилитися  - та вписати консультацію однофамільцю. Видалити помилкову інформацію лікар не може. Система дозволяє лишень зазначити, що прийом був помилковий.
 
"Помилково проведене приймання  - дві причини на вибір: невірно ідентифікований пацієнт, механічна помилка", - пояснюють у компанії.
 

За помилкове приймання лікар має давати пояснення - кажуть у Національній службі здоров'я. Бо ж кількість відвідин впливає на те, яке фінансування отримає заклад.  Коли ж пацієнт побачив, що йому приписали послугу якої не було, рекомендують звертатися до керівників медзакладу, які вже розбиратимуться із лікарем, який вписав невірну інформацію. А ще обіцяють, що до кінця листопада в медзакладах з'являться спеціальні люди, які контролюватимуть електронну систему. 
 

"Ми працюємо над тим, щоб запровадити спеціальну роль в електронній системі охорони здоров'я, яка буде називатися медичний адміністратор. Це уповноважена особа закладу охорони здоров'я, яка має право здійснювати обробку медичних даних і позначати їх помилковими у закладі", - резюмував директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я Дмитро Черниш.
 
Роботи з електронною системою, кажуть у Національній службі здоров'я,  чимало. Бо з'являються не лишень "липові" прийоми, а й фейкові декларації. Ось виявили, що в одеській клініці уклали декларації зі 175 людьми, що вмерли.

Щодо фейкових візитів до лікарів, померлих українців, то встановилося що після їх смерті були підписані декларації із сімейним лікарем.
Коли ж служба здоров'я навідалася до клініки з перевіркою, то декларацій із покійними на місці не було. Начеб-то возили на якусь перевірку і їх зненацька вкрали.
 
"У мене була коробка з документами у машині. Я мав ділові зустрічі. Коли повернувся - коробки нема. Машина відкрита", - пояснює ситуацію директор клініки й запевняє, що про декларації з "мертвими душами" він уперше чує.
 

Тим часом Національна служба здоров'я зробила перерахунок і зобов'язала повернути назад гроші,  сплачені за обслуговування "мертвих душ". Паралельно звернулися й до правоохоронних органів. У службі здоров'я також кажуть, до поліції можуть  звертатися й ті, хто побачив свої фейкові візити до лікарів, бо підробка  даних - це кримінальна відповідальність.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Как выбрать надежные входные двери? 27 апреля 2024

Безопасность жилища – одна из приоритетных задача. Для решения этой проблемы необходимо выполнить комплекс мероприятий, одним из звеньев которого является установка надежных входных дверей

Дружина Остапчука вимагає від МОН звільнити працівницю за хейтерський коментар у свій бік 26 апреля 2024

Не секрет, що не лише селебрітіз, а і члени їхніх сімей нерідко стають цілями для атак хейтерів. Не є винятком і третя дружина шоумена Володимира Остапчука, Катерина.

Корейські вчені навчилися швидко та просто вирощувати штучні алмази 26 апреля 2024

Корейські вчені навчилися швидко та просто вирощувати штучні алмази

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше