У МОЗ описали алгоритм отримання е-лікарняного під час перебування за кордоном

5 июня 2022

Насамперед у тому випадку якщо Ви захворіли, варто звернутися за медичною допомогою до лікаря в країні, де перебуваєте. І як документальне підтвердження отримання медичної допомоги та самого факту тимчасової втрати непрацездатності отримати медичний документ. Бажано, щоб у документі діагноз було вказано з використанням міжнародної класифікації МКХ - 10.  
 

Надалі дії пацієнта полягають у наступному:
  1. Зв’язатися з українським лікарем, який перебуває в Україні та має доступ та можливість працювати в ЕСОЗ, за допомогою месенджера чи електронної пошти.
  2. Надати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності — медичний документ (довідка чи виписка), в якому буде вказаний діагноз пацієнта. За потреби лікар може запросити переклад документа українською мовою.
  3. На підставі іноземного медичного документа лікар створює в ЕСОЗ медичні записи про факт лікування за кордоном та формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Якщо ваш український номер телефону (який зазначений в ЕСОЗ) у мережі й підключений роумінг — ви отримаєте про це смс-повідомлення в 16-символьному форматі.
  4. Медичний висновок з моменту накладання на нього КЕП лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності. 
  5. На підставі медичного висновку автоматично сформується електронний листок непрацездатності. Пацієнт отримує про це друге смс-повідомлення — від Пенсійного фонду (якщо був вказаний такий канал комунікації).  
  6. Електронний листок непрацездатності надійде роботодавцю пацієнта в його кабінет страхувальника, а також відобразиться в самого пацієнта в його особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду. Пацієнт має повідомити роботодавця про створення йому е-лікарняного будь-яким зручним способом.
  7. Через 7 днів з дати закриття електронний лікарняний переходить у статус «Готово до сплати». Це означає, що роботодавець може приступити до опрацювання е-лікарняного і призначення за ним допомоги.
  8. Роботодавець сформує за вашим лікарняним заяву-розрахунок та подасть її до Фонду соціального страхування України на оплату – саме від дати прийняття Фондом такої заяви залежатиме строк виплати вам допомоги. 
 

Відзначається, що слідкувати за станом оплати лікарняних і декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund. Інформація про стан надходження коштів для виплати допомоги безпосередньо на рахунки роботодавців щоденно оновлюється у каналі за тегом #фінансування_страхувальників (орієнтуйтесь на дату прийняття Фондом заяви за вашим лікарняним, її можна уточнити у роботодавця).
 
Якщо ж зв'язку з роботодавцем немає, стан оплати лікарняних завжди можна уточнити безпосередньо у відділенні Фонду, де він зареєстрований.  
 

Даний алгоритм діє лише для категорій непрацездатності по типу захворювання або травма загального характеру, догляд за хворою дитиною, вагітність та пологи, ортопедичне протезування.
 
Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ) та 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

РФ хоче зробити Shahed-136 боєприпасом, що баражує 24 апреля 2024

РФ хоче зробити Shahed-136 боєприпасом, що баражує

У Києві прокурори відстояли вирок зловмиснику, який у ліфті розбещував 12-річну дівчинку 24 апреля 2024

У ліфті розбещував 12-річну дівчинку: у Києві прокурори відстояли вирок зловмиснику Обвинувачуваний хотів отримати більш м’яке покарання

Кейт Міддлтон таки показала фото принца Луї в його день народження, попри паніку королівських шанувальників 24 апреля 2024

Кейт Міддлтон таки показала фото принца Луї в його день народження, попри паніку королівських шанувальників Хлопець показав свою щиру усмішку та похизувався відсутністю зуба

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Віталій 5.0
Віталій

Отзывов: 6

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше