Дослідження показало, що українці масово купують неефективні ліки

15 ноября 2021

4 з 10 придбаних найпопулярніших препаратів в Україні – неефективні та відсутні в сучасних стандартах лікування. Чверть своїх коштів українці витрачають на препарати, які не мають достатніх доказів безпеки та ефективності.
 

Так серед таких препаратів є біологічно-активні добавки (БАДи), гомеопатичні засоби, рослинні препарати та деякі популярні лікарські засоби.
Про це свідчить аналіз ринку споживання лікарських засобів за 2018, 2019 та 2020 роки.
 
До прикладу, у 2020 році українці витратили понад 13,7 мільярда гривень на препарати, ефективність та безпека яких не доведена або сумнівна.

В інструкціях до застосування таких "ліків" може міститися хибна інформація про їхні лікувальні властивості, маніпулятивні твердження та щире зізнання у відсутності проведення якісних досліджень.
 
Загалом громадяни в аптеках витратили на неефективні або сумнівні ліки 28,93% (2018), 29% (2019) та 28,24% (2020) коштів від загальних своїх витрат в аптеках. Це відповідно понад 12 мільярдів гривень у 2018 році, понад 13,5 мільярда гривень у 2019 та понад 13,7 мільярда у 2020.
 

Всього витрати громадян в аптеках 2020 року становили понад 48 мільярдів, що на 2 мільярди гривень більше ніж у 2019 році та на 6 мільярдів більше ніж у 2018 році.
Відмічається, що медичні заклади також витрачають кошти на неефективні препарати.
Як зауважили у Центрі громадського здоров'я, особливо небезпечно виглядає ситуація з закупівлями закладів охорони здоров’я, адже ці кошти можна було б використати на ліки з доведеною ефективністю.
 

У звіті також йдеться і про препарати, які не були включені до протоколу "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби COVID-19", але завдяки агресивній фармацевтичній рекламі просувалися як засоби лікування та профілактики коронавірусу.
 
“Немає жодного систематичного огляду, метааналізу чи якісного рандомізованого клінічного випробування, які підтверджували б їхню безпеку та ефективність. Наявні окремі неякісні клінічні випробування та думка окремих експертів не можуть бути достатньою підставою для медичного використання цих препаратів”, – йдеться у повідомленні Центру громадського здоров'я.
 

Відзначається, що у 2020 році держава вдвічі збільшила витрати на ліки у порівнянні з попередніми роками: до понад 15 мільярдів у порівнянні з 7,1 та 7,6 мільярда гривень у 2018 та 2019 роках відповідно.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Штучний інтелект на iPhone працюватиме без інтернету 24 апреля 2024

Штучний інтелект на iPhone працюватиме без інтернету

У Києві конфлікт у під’їзді будинку ледь не закінчився вбивством 24 апреля 2024

У Києві конфлікт у під’їзді будинку ледь не закінчився вбивством. Подробиці і фото Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі

Кейт Міддлтон таки показала фото принца Луї в його день народження, попри паніку королівських шанувальників 24 апреля 2024

Кейт Міддлтон таки показала фото принца Луї в його день народження, попри паніку королівських шанувальників Хлопець показав свою щиру усмішку та похизувався відсутністю зуба

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Шахраї 1.1
Шахраї

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше