Вчені встановили підвищений ризик хвороби Альцгеймера

14 февраля 2021

Зміни артеріального тиску протягом доби шкідливі для здоров'я. Чоловіки, у яких тиск вночі вищий, ніж вдень, схильні до ризику розвитку деменції.
Артеріальна гіпертонія є одним з факторів ризику розвитку деменції. Деменцією називають різні хвороби, при яких знижуються когнітивні здібності.
 

Рівень артеріального тиску у здорової людини не постійний, він часто змінюється. У нормі його найнижчі показники фіксуються вночі. Однак у деяких людей добові зміни тиску "вивернуті": вночі тиск вищий, ніж вдень.
 
Вчені пояснюють, що вночі присутній критичний період для здоров'я головного мозку. Наприклад, раніше в дослідженнях показали, що вночі з мозку виводяться продукти обміну речовин. Зміни тиску можуть впливати на процес такого очищення.
 

Тому вчені висунули гіпотезу, що неправильні добові патерни артеріального тиску можуть збільшувати ризик деменції. Щоб перевірити це, вони проаналізували інформацію про 1000 літніх чоловіків, жителів Швеції, за якими спостерігали протягом 24 років. На момент початку дослідження його учасникам було близько 70 років.
 
Виявилося, що у чоловіків, у яких артеріальний тиск вночі вищий, ніж вдень, ризик розвитку деменції був в 1,64 раза вищий, ніж у людей з нормальним добовим тиском. Серед інших форм деменції, в учасників з "вивернутим" патерном тиску, була вища ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.
 

Автори відзначають, що в їхньому дослідженні брали участь тільки літні чоловіки. Щоб дізнатися, чи справедливі ці висновки для жінок, потрібно провести окрему наукову роботу. Відповідно постає ще одне тимчасове питання, а саме чи допоможе нічне приймання ліків проти тиску в запобіганні хворобам Альцгеймера?

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Тарабарова показала, що назнімали її діти. Фото 18 мая 2024

Співачка Світлана Тарабарова повеселила фотоконтентом, який назнімали її троє дітей - Іван, Марія та Поліна - до чиїх бешкетних рученят потрапив матусин телефон.

Переправляли ухилянтів в Угорщину, ховаючи їх від тепловізорів: поліцейські Києва викрили зловмисників 18 мая 2024

Переправляли ухилянтів в Угорщину, ховаючи їх від тепловізорів: поліцейські Києва викрили зловмисників. Фото Підозрюваним загрожує до дев'яти років позбавлення волі

Названо 14 простих способів, які допоможуть чхнути 18 мая 2024

14 простих способів, які допоможуть чхнути

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше