Як обрати термобілизну?

28 августа 2022

Не має поганої погоди – є неправильно обраний одяг. Ця фраза є справжнім девізом для виробників термоодягу. Незалежно від того, займаєтесь ви зимовими видами спорту, йдете в похід або просто гуляєте з дітьми - почніть своє екіпірування з якісної термобілизни. Зараз вона представлена в широкому асортименті, тому зробити вибір досить складно. Пропонуємо здійснити екскурсію в світ термоодягу та обрати кращий варіант.

Функції і особливості термобілизни

Термобілизна

Термобілизна - це натільний одяг, який призначений для різних умов експлуатації. Її виготовляють із синтетичних, натуральних або тканин змішаного типу. Складна структура матеріалів не лише забезпечує ефективне відведення від тіла надлишків вологи, але й зберігає тепло, яке виробляється власним тілом. Саме волога є причиною замерзання, тому відвести її від тіла – ключове завдання. На сьогоднішній день можна обрати різні предмети термогардероба: майки, кальсони, фуболки, шкарпетки, шорти, топи, комплекти, дитячу білизну. До основних функцій термоодягу можна віднести:

  • регулює теплообмін - зберігає тепло і одночасно попереджає перегрів;
  • не обмежує рухів, тканина еластична, білизна розробляється з урахуванням активної експлуатації під час занять спортом;
  • відводить зайву вологу (піт) із поверхні шкіри;
  • забезпечує комфорт у всіх режимах активності (залишається сухим та м'яким);
  • зберігає гігієну тіла тривалий час, запобігає появі запаху поту.

Енергія не витрачається на зігрівання накопиченої вологи, а вироблене тепло не йде назовні. Крім того, локальна компресія стимулює кровообіг і підтримує м'язи в тонусі. Для виконання всіх перерахованих вище вимог виробники термобілизни використовують матеріали зі спеціальною структурою, розглянемо їх більш детально.

Синтетичні матеріали

Для пошиву одягу потрібні тканини, розроблені за особливими технологіями. Сучасні матеріали добре «дихають», гіпоалергенні і швидко висихають. Завдяки комірчастій структурі нижня частина відводить вологу, а верхня – розподіляє її по поверхні і виводить назовні за рахунок капілярного ефекту.

Синтетика практично не накопичує вологу, більш зносостійка і менше схильна до деформації. Такі тканини також перешкоджають розмноженню бактерій, які можуть спричинити запах поту. Деякі виробники також використовують пропитки для підвищення антибактеріальних та антимікробних властивостей. Серед самих популярних матеріалів  поліамід (PA), поліестер (PES), поліпропілен (PP), еластан, поліакрил і нейлон. Розглянемо їх більш детально:

  • Поліестер – вважається одним з кращих для термобілизни. Він може бути чистий або з домішками. Волокна тканини по своїй структурі дуже схожі на бавовну. Одяг м’який, служить досить довго.  Такі речі можна не лише сушити на батареї, але й прасувати.
  • Поліпропілен не намокає і краще за інші матеріали буде відводити вологу. Проте не рекомендується такий одяг носити цілодобово, адже шкіра може пересушуватись.
  • Еластан додається для підвищення зносостійкості та еластичності. Чим більша його частка у складі, тим краще буде тягнутись білизна і після розтягування не залише ніяких слідів.
  • Поліамід відрізняється легкістю, а також гладкістю. Майже всі варіанти безшовних виробів роблять саме із поліаміда.

Сьогодні термобілизну виготовляють в основному із синтетичних волокон, а натуральні використовуються лише як добавки. Останні кілька років багато спеціалізованих лабораторій працює над тим, щоб технічний прогрес із виготовлення синтетичних матеріалів не стояв на місці. Особливою популярністю також користується новозеландська шерсть Меріно.

Натуральні матеріали

Серед натуральних використовують шовк, хлопок і вовну. Властивості таких волокон добре себе проявлять у поєднанні із синтетичними матеріалами. Кожна тканина має свої переваги і недоліки:

  • Вовна мерино забезпечує мікромасаж тіла, що сприяє підвищенню інтенсивності кровообігу. При необхідності тривалого перебування на холоді це чудовий варіант. Крім того, вовна має природні антибактеріальні властивості.
  • Шовк надає білизні високу міцність та зносостійкість. Тканина досить приємна на дотик. У виробництві термобілизни він використовується досить рідко і у поєднанні із синтетичними волокнами.
  • Бавовна швидше за інших відводить від шкіри вологу, накопичує її і добре утримує. Доки це відбувається шкіра охолоджена. А коли волога випаровується, використовується тепло тіла. Тому краще комбінувати з синтетикою. 100% бавовна не підійде для спорту.

Для різних видів спорту та повсякденного носіння термоодяг має свої нюанси та характеристики.

Яку термобілизну обрати?

Вибір буде залежати від трьох важливих факторів: інтенсивності навантаження, температури повітря, реакції організму на холод і тепло. Орієнтуючись на ці показники, виділяють термобілизну для щоденного використання, для занять спортом і фітнесом. В залежності від погодних умов є варіанти cool (це холодний одяг, призначений для жарких умов), warm (тепла білизна для прохолодної погоди), light (легка для літньої спеки) та x-warm (дуже теплий варіант для великого мінуса).

Для туристів, альпіністів  краще обирати саме синтетичні тканини, які забезпечать комфорт і тепло, як взимку, так і в літку. Для зимових видів спорту частіше за все комбінується  термобілизна з поліпропілену та бавовни. Для тих, хто полюбляє сноубордінг або гірськолижний спорт, підійде білизна, що витримає регулярну зміну активних навантажень та стану спокою. Вона повинна не лише відводити вологу, але й тримати тепло.

Для прогулянок на кожен день не має суворих вимог щодо тканин. Можна обрати будь-який варіант. Головне не прогадати з товщиною. Більшість виробників ставлять спеціальні мітки, які позначають  ступінь тепла для кожної речі. Для тих, хто боїться холоду або планує тривалий час перебувати на морозі, варто обрати флісову або вовняну білизну. Відчуття у термобілизні будуть залежати від роду занять, адже кожен вид активності має свою специфічну інтенсивність навантажень. Наприклад, у туризмі вони нерівномірні. Періоди інтенсивної роботи поєднуються з повним спокоєм. А ще варто врахувати сильні перепади температури повітря вранці, вдень, увечері та вночі.

Догляд за одягом

Термобілизну необхідно прати при температурі води не вище 40°C інакше вона втрачає свої властивості. Можна прати вручну або в «дбайливому» режимі. Після цього необхідно ретельно прополоскати без віджиму і сушити речі без використання нагрівальних приладів. Також забороняється одяг кип'ятити, гладити, піддавати хімічному чищенню.

Одяг повинен повністю облягати тіло, інакше волога почне збиратись у краплі і буде стікати по поверхні шкіри. Подвійні манжети та плоскі посилені шви дозволяють щільно прилягати, запобігаючи натиранню. Крім того, щільне облягання дозволяє легко надіти додатковий шар одягу поверх термобілизни.

Де купити термобілизну?

Термобілизну сьогодні виробляють практично всі компанії, які представлені в галузі одягу для зимових видів спорту. Також є кілька вузькоспеціалізованих виробників, для яких термобілизна є основним видом діяльності. Краще обирати компанії, що мають досвід і користуються попитом. Додатково можна почитати відгуки.

Вибір термобілизни має бути свідомим, обдуманим. Насамперед ви самі повинні зрозуміти, що вам потрібно, функціональний високотехнологічний одяг чи просто чергова симпатична майка. У першому випадку доведеться розщедритися, але якісна термобілизна буде довго служити і забезпечить максимальний комфорт. Не варто купувати термобілизну, враховуючи лише розміри, які вказані на ярликах. Потрібно брати до уваги особисті дані. При необхідності завжди можна проконсультуватись. Також є спеціальні розмірні сітки, які відрізняються у кожного виробника.

Онлайн покупка – чудова альтернатива походу в магазин. На одній інтернет-платформі https://veliki.com.ua/ представлений широкий асортимент товарів на будь-який смак і гаманець. До того ж багато інтернет-магазинів пропонують вигідні ціни.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

ЗМІ: У Пакистані розбився вертоліт з пілотами з РФ 29 сентября 2024

Пілоти спробували посадити гелікоптер, але хвостовий ґвинт ударився об землю, від чого вертоліт перекинувся.

Погрожував підірвати гранату через ревнощі до співмешканки: на Київщині затримали рецидивіста 29 сентября 2024

Погрожував підірвати гранату через ревнощі до співмешканки: на Київщині затримали рецидивіста. Фото Зловмиснику загрожує до семи років позбавлення волі

Лілія Ребрик розказала про свою осінь і попозувала для атмосферних кадрів 29 сентября 2024

Акторка та телеведуча Лілія Ребрик у своєму Instgaram показала фото з осіннім вайбом та розповіла з чим у неї асоціюється ця пора року.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

FitCurves  
FitCurves

Отзывов: 1

FitCurves 5.0
FitCurves

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше