Воїн ЗСУ Андрій Смоленський, що втратив руки та очі на війні, назвав фрази, які ніколи не варто казати військовим

26 марта 2024

Український військовослужбовець Андрій Смоленський з позивним "Апостол", який на фронті втратив очі та частини рук, розповів, яких фраз варто завжди уникати при розмові з воїнами. Він вважає висловлювання жалю найгіршим з усього, що може почути у свою адресу військовий. Натомість це варто замінити на слова подяки.

У інтерв'ю ТСН Андрій Смоленський розповів про найобразливіші речі, які він чув від оточення. Передусім, за словами військового, потрібно замість жалю висловити та показати повагу й зрозуміти, що поранений воїн такий же як і всі інші люди.

"Жаль – це найгірше, що можна дати військовому після повернення з фронту. Жаль – це величезне приниження військового, який свідомо йшов на фронт, знав на які ризики він йде і готовий був нести відповідальність за ці ризики. Жаліти можна тих, хто не несе відповідальності за свої вчинки. Військові це не ті люди, які не несуть відповідальності за свої вчинки, військові – це ті люди, які набралися сміливості взяти на себе відповідальність за все, що ми бачимо навкруги. Після поранення військовим, однозначно, треба давати не жаль, а повагу в дрібницях, у великих речах, у всьому", – пояснив чоловік.

Смоленський зазначив найпоширеніші ситуації, із якими й сам чимало разів зіштовхувався: "Є історії, коли це жорстке поранення, як у мене, може підбігти людина і підхопити тебе, бо вона боїться, що ти впадеш. Може підбігти інша людина і почне звертатися не до тебе, а до людини, яка поряд з тобою, яка виглядає здоровою. Наче ти не є суб'єктом. І це навіть проявляють не просто чужі люди, а родичі".

Військовослужбовець пояснює, що замість жалю краще поспівчувати людині й поставитися до неї з розумінням. Зокрема, повага і подяка є також обов'язковими речами, які варто висловлювати навіть тоді, коли людина, що повернулася з фронту, відмовляється спілкувати.

"Повага – це перше, що ми можемо дати військовому, коли він повернувся з фронту, і будь-яка людина, яка повернулася з армії, заслуговує на повагу. Друга річ, на яку заслуговують військові, – це подяка. Почніть просто зі слів "Доброго дня. Вибачте, я хотів би вам дуже сильно подякувати за те, що ви є нашим захисником". Якщо починати із цієї фрази, ви точно не прогадаєте. Навіть, якщо він не хоче спілкуватися, потрібно почати з подяки. Я думаю він її почує. Він може сказати: "Ви знаєте, я не хочу говорити", але він почує першими слова подяки", – сказав він.

Андрій Смоленський закликав військових вказувати оточенню на те, що їм не подобається, адже власне самопочуття важливе: "Найголовніше, як військовий почувається всередині. Я б дуже хотів, щоб військові, які повертаються, знали, що можна жити завжди. Можна продовжувати життя. І не дозволяйте спілкуватися із собою таким чином. Люди будуть вчитися, що так не варто спілкуватися з військовим".

Минуло вже 9 місяців від поранення 27-річного військового. Чоловік пішов добровольцем на фронт і командував невеликим підрозділом на півдні України. Він отримав поранення, коли підіймався з траншеї. Тоді Смоленський втратив зір, частково слух та дві руки.

"Мої болі зменшилися, лікарі допомогли стати на ноги, реабілітологи допомогли адаптуватися до свого побуту. Я щасливий, я кайфую від життя, я кайфую від моєї дружини. Мені подобається гуляти вулицями свого міста і знати, що це мої вулиці й ніякий засранець з-за кордону не буде мені розповідати, якою мовою спілкуватися, у що вірити і як мені жити. Я не жалкую жодного разу, що я пішов на фронт і мав честь служити з такими чудовими хлопцями, такими чудовими людьми навколо і що я мав щастя отримати цей досвід, який мене зробив зовсім іншою людиною і який дав мені зрозуміти, що в цьому світі важливо", – з надією сказав він.

Проходячи реабілітацію Смоленський знайшов нове хобі – співи. Його першою піснею став кавер на хіт відомого гурту 5'Nizza "Солдат". Чоловік переклав її українською мовою та актуалізував текст відповідно про реалій війни й власної життєвої історії.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що Олексій Гнатковський пояснив, чому потрібно переходити на українську мову в побуті та чому "какая разніца" є пропрацюваний століттями наратив.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Юрко Юрченко поділився рідкісними фото з 20-річною донькою 27 апреля 2024

Фронтмен гурту Yurcash Юрко Юрченко зворушливо привітав дочку Юлію із Днем доньки, який деякі люди відзначали 25-го квітня.

Тіна Кунакі долучилася до числа янголів Victoria's Secret у новому кампейні купальників 27 апреля 2024

Французька модель Тіна Кунакі долучилася до числа янголів Victoria's Secret у новому кампейні купальників.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

ineed.ua 0.8
ineed.ua

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше