Як правильно підібрати вино до страв

16 мая 2024

Правильне поєднання вина та їжі допомагає підкреслити смакові якості, зробити їх більш гармонійними та збалансованими. Адже чим вдаліша комбінація смаків, тим цікавіший результат. Сьогодні спеціалісти інтернет-магазину Napoli.ua розкажуть, як правильно вибрати вино до страви, щоб отримати цікавий гастрономічний досвід.

Як правильно підібрати вино до страв

Узгодження винограду та м'яса

Найідеальнішим поєднанням є тандем вина та м'яса. І найчастіше – це червоне вино. Червоні вина містять танін, який одержують із виноградної шкірки. Танін нейтралізує відчуття жирності, характерне для м'яса, що сприяє покращенню смакових якостей. Тому до жирного м'яса завжди подають багаті на таніни вина, а до ніжних сортів – можна підібрати легші варіанти напоїв.

Декілька варіантів гармонійного поєднання вина та м'яса:

  • варіації стейків – червоне «Темпранільо» з пряними та фруктовими нотами, червоне сухе або напівсухе «Шираз»;
  • стейк із мармурової яловичини з жировими прошарками – грузинське сухе червоне «Мукузані»;
  • тушкована яловичина – червоне «Ріоха» із північної Іспанії, червоні бленди з південної Франції;
  • ростбіф – м'ясиста «Мурведера» з високим вмістом танінів та кислотності;
  • ніжний стейк із товстої яловичої вирізки «Шатобріан» або корейка теляти – рожеве сухе з Кахетії «Сапераві Розе»;
  • запечена частина свинини – червоне сухе грузинське «Сапераві».

Облік основних інгредієнтів і соусів

На смакові якості впливає правильність підбору соусів та основних інгредієнтів. Так, із червоним вином подають гриль та смажене м'ясо, шашлик, витримані сири, фісташки та кешью. Менш насиченим білим сортам підійдуть морепродукти та нежирна риба, м'які несолоні сири, свіжі салати, анчоуси, горіхи, оливки. Основними інгредієнтами для рожевого вина стануть фрукти, десерти, брускетти з помідорами, морепродукти, козячий сир з грушою.

Соус повинен відповідати аромату та щільності напою. Тому до вершкових соусів рекомендують насичені вина. До бешамель підійде шардоне, до песто на основі томатів – біле сухе, до бальзаміку – сорти санджовезе та темпранільйо.

Як правильно підібрати вино до страв

Баланс між кислотністю та солодкістю

Навіщо треба міряти кислотність та солодкість? Все просто – від цього залежить збалансованість смаку напою та гармонійний підбір страв, закусок, десертів. Під кислотністю мається на увазі узагальнене поєднання танінів, цукру, кількості алкоголю та гіркоти. Виділяють виражену кислотність (різкість, агресивність, свіжість, жвавість) та низьку (зайва насолода, м'якість, неналагодженість післясмаку).

А от солодкості напою надають зрілість та сорт винограду, що використовується у виноробстві. Чим вище кількість глюкози та фруктози в стиглому винограді, тим більше буде відчуття цукру. У зв'язку з цим можна виділити кілька категорій солодкості вина:

  • сухе – до 4 г/л;
  • напівсухе – від 4 до 12 г/л;
  • напівсолодке – від 12 до 45 г/л;
  • солодке – від 45 г/л.

Експерименти та особистий смак

Підбирати вина та продукти потрібно правильно, але експерименти ніхто не скасовував, як і особисті вподобання тих чи інших комбінацій. Тому якщо не хочете дотримуватись правил, а вирішили спробувати щось нове і навіть контрастне у плані смаків – дійте. Іноді навіть непоєднувані між собою варіанти можуть «вистрілити» незвичайними, але дуже цікавими смаковими якостями. Пропонуємо кілька оригінальних і на перший погляд незвичайних комбінацій:

  • пармезан та ігристе вино;
  • сирна тарілка із портвейном;
  • десертне мускатне із сиром із блакитною пліснявою;
  • бургери і рожеве ігристе вино;
  • сухе рожеве вино та суші;
  • річкова риба та червоне вино з низьким вмістом танінів.

Самі сомельє кажуть, що треба пробувати і відкривати нові поєднання. Адже будь-який експеримент – це гастрономічний досвід. Безумовно, можна помилитися з комбінацією, а можна, навпаки, отримати щось нове і неперевершене на смак.

З яким блюдом або закускою подавати те чи інше вино – особистий вибір кожного. Хтось дотримується порад і рекомендацій відомих сомельє, хтось слідує за прийнятими нормами та стандартами, а хтось любить експериментувати. Тому обирайте найбільш підходящий для себе варіант і поєднуйте вина та їжу правильно, незвично, оригінально.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Как выбрать идеальный рюкзак для длительных поездок на транспорте? 10 октября 2024

Как выбрать рюкзак для длительных поездок, который вместит все необходимое и не будет доставлять дискомфорт. Критерии выбора и полезные советы

Нову "Міс Росія" з Чувашії зацькували за зовнішність і походження: який вигляд має головна "красуня" країни-окупанта 8 октября 2024

Нову "Міс Росія" з Чувашії зацькували за зовнішність і походження: який вигляд має головна "красуня" країни-окупанта. Фото Росіяни не зацінили її рівні зуби

Дружина Остапчука розповіла, за що платить в родині вона, а за що - чоловік 8 октября 2024

Остапчук про виховання майбутнього сина

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Красная Наталия 5.0
Красная Наталия

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше