Лідер угорського Йоббіка вибачився перед Україною

5 декабря 2022

Лідер ультраправої угорської партії "Йоббік" Мартон Дьондьоші, якому у 2015 році заборонили в’їзд в Україну після того, як він поїхав в якості "спостерігача" на псевдовибори в окупованій частині Донецької області, вибачився за цей візит. Про це в суботу, 3 грудня, повідомляє "Європейська правда".

В інтерв'ю виданню він пояснив свою співпрацю з Росією у середині 2010-х років пошуками союзників, як б опікувалися проблемами національних менших в Україні, адже для нього було важливим забезпечити права угорської меншини. "Я захищав їх, коли я виступав проти України в той час. І, на жаль, визнаю, робив це у співпраці з Росією. Зараз я би вже не зробив цього. Не поїхав би до Донбасу, бо вже розумію наслідки та приховані наміри Росії, коли вона нас підтримала. Це було занадто. Я би цього ніколи не зробив тепер і я перепрошую за це", - сказав політик.

Він запевнив, що сьогодні повністю підтримує Київ, зауваживши, що у війні, розв'язаній Росією, Україну захищають також і угорці з нацменшини. "Коли вони воюють за Україну - вони також воюють за свою батьківщину, Закарпаття, звідки вони походять, де вони народилися. І вони хочуть, щоб Україна була прозахідною, європейською, і вони хочуть жити у вільній демократичній і суверенній Україні" - наголосив політик.

На думку Дьондьоші, сьогодні дуже дивною виглядає позиція тих угорців, які не підтримують Україну у війні, особливо зважаючи на власний досвід країни.

"Я, як угорець, в шоці, що половина угорського населення "загубилася" в цьому питанні. Я вважаю, що паралель з 1956 роком (революцією в Угорщині, придушеною СРСР. - Ред.) і тим, що відбувається в Україні зараз - очевидна", - наголосив він.

Політик, зокрема, розкритикував позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який просуває "московські наративи" стосовно неефективності санкцій, які Європейський Союз запроваджує проти РФ за війну в Україні. Водночас політик зауважив, що регулярна публічна критика санкцій та підтримки України, не зважає Орбану голосувати за їхнє ухвалення.

Створена на початку 2000-х, до початку 2010-х партія "Йоббік" отримала репутацію праворадикальної, а подекуди її навіть звинувачували в расизмі та антисемітизмі. Вона була засновницею "Альянсу європейських національних рухів", до якого ввійшли ультранаціоналістичні та праворадикальні партії з країн Європейського Союзу.

Найбільша популярність партії припала на 2010-ті роки, коли вона стабільно набирала біля 20 відсотків голосів на парламентських виборах. Водночас у цей же період представники партії потрапили в низку скандалів. Зокрема, вони відзначалися неоднозначними заявами щодо статусу угорської меншини в Україні, та навіть озвучували ідею автономії Закарпаття, відвідували Крим і Донбас після окупації Росією.

У 2015 році Європейський парламент позбавив недоторканості депутата від "Йоббіка" Белу Ковача через підозри в шпигунстві проти інститутів ЄС на користь Росії. Прокуратура Угорщини висунула йому звинувачення в грудні 2017 року, а в вересні 2022 року - він був засуджений до п'яти років ув'язнення умовно. За даними ЗМІ, зараз він переховується в Москві.

Джерело: Українська служба DW

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Іванна Онуфрійчук розсекретила, на який незвичний смаколик її тягне під час вагітності 24 апреля 2024

Екстелеведуча Іванна Онуфрійчук, яка в квітні розсекретила, що чекає на первістка від свого чоловіка Алмаза, тепер має змогу відкрито ділитися з підписниками подробицями про перебіг своєї вагітності.

У Києві за добу вода в Дніпрі піднялась на 36 см - аварійних підтоплень по місту не зафіксовано 24 апреля 2024

Найвищий рівень цієї весни: у Києві за добу вода в Дніпрі піднялась на 36 см. Фото і відео Аварійних підтоплень по місту не зафіксовано

У Кадирова відреагували на чутки про його смертельну хворобу 24 апреля 2024

Помічник глави Чечні опублікував відео як той тренується у спортзалі і посміхається. Відео з'явилося того ж дня, що й публікація про його "хворобу".

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Дзюбанчук 0.9
Дзюбанчук

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше