Ахтем Сеітаблаєв розповів, про що окупанти забороняють говорити кримчанам

8 октября 2024

Відомий режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв, який провів юність у Криму, розповів, які порядки там нині панують. На тимчасово окупованому півострові довгий час мешкали батьки артиста, яких нещодавно не стало.

"З того, що мені відомо, атмосфера там така, що не тільки про Україну згадувати заборонено, а взагалі своє невдоволення потрібно тримати при собі, якщо не хочеш потрапити до слідчого ізолятора, – каже Ахтем Сеітаблаєв. – А якщо ще про тебе відомо, що ти навіть мовчки, але не підтримуєш так зване повернення Криму до рідної гавані, то тим більше".

"Про це свідчить і та кількість арештів, які відбуваються майже кожного дня, переважно серед кримських татар, тому що добре відомо, що абсолютною більшістю вони не сприймають цю окупацію і вважають та відчувають себе громадянами України", – додав режисер.

Режисер також згадав, як кримські татари свого часу поверталися до рідного Криму після тривалої депортації. За його словами, ніхто їх не чекав з розпростертими обіймами: "Кримських татар не хотіли селити, не брали на роботу – це окрема історія. Але коли люди єднаються, підтримують одне одного, безумовно, у них все складається. Народ, який багато років перебував під загрозою знищення, якщо хоче вижити, має триматися одне одного. Це складова ДНК. Зараз мені важко казати за всіх, бо не перебуваю в Криму, але сподіваюся, що так все і є досі".

"На момент активного повернення кримських татар на історичну батьківщину можна було споглядати такі картинки, – згадує Сеітаблаєв. – Їдеш по дорозі, бачиш автівку з номерами з середньої Азії або з Краснодарського краю, де теж мешкало багато кримських татар. За замовчуванням зупиняєшся, знайомишся. Що ви? Чи маєте, де жити? Якщо немає – забираєш до себе. Радиш будинки, які можна придбати, тому що це було проблемою".

Раніше OBOZ.UA писав, що акторка Світлана Косолапова, мама якої мешкає в Криму, пояснила, чим росіяни, які приїхали жити в Крим, відрізняються від українців.

Повне інтерв’ю з Ахтемом Саітаблаєвим читайте на OBOZ.UA тут.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У Telegram тепер можна надсилати подарунки 8 октября 2024

У Telegram тепер можна надсилати подарунки

Лілія Ребрик замилувала кадрами зустрічі 12-річної доньки з молодшими сестрами 8 октября 2024

12-річна Діана, старша донька зіркового подружжя, Лілії Ребрик та Андрія Дикого 6-го жовтня повернулася до Києва з Лондона, куди їздила на танцювальні змагання.

Учасники творчого об'єднання МУР потрапили у скандал через ціну за платівку 8 октября 2024

"Продам геноцид. Недорого". МУР потрапив у скандал через ціну за платівку: що не сподобалося українцям і як відреагували в колективі Артистів звинуватили у комерціалізації Гоолодомору

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Спортлайф 0.8
Спортлайф

Отзывов: 1

Fit Curves 5.0
Fit Curves

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше