Росія та КНДР торгують зброєю через спеціальну економічну зону - ЗМІ

29 ноября 2023

Спеціальна економічна зона (СЕЗ) Расон у Північній Кореї, де фактично дозволений обмежений капіталізм, перетворюється на епіцентр зростаючої торгівлі КНДР з РФ. Мова про закупівлю Росією північнокорейської зброї. Про це заявило інформагентство Reuters в середу, 29 листопада.

Расон - найстаріша і найбільша із 29-ти зон економічного розвитку Північної Кореї. Вона займає центральне місце в прагненні країни залучити іноземні інвестиції. СЕЗ Расон із багатоквартирними будинками та бурхливими ринками з імпортними товарами, створена на початку 1990-х на сході країни на кордоні з Китаєм і Росією, була місцем мрії для багатьох жителів Північної Кореї, доки нові санкції та закриття кордонів під час пандемії COVID-19 не зупинили тут практично всю торгівлю і туризм. 

Однак останнім часом з’явилися ознаки того, що ця територія готова до поновлення активної діяльності: вперше з 2018 року там почали причалювати кораблі, а супутникові зображення свідчать про сплеск торгівлі як із порту, так і з залізничної лінії.

Експерти з Південної Кореї та Японії вказують, що головним рушієм відновлення активності в Расоні є стрімке поглиблення співпраці КНДР саме з Росією, а не Китаєм, попри те, що останній має значно біль економікою та глибшими історичними зв’язками з Північною Кореєю.

Минулого року 97% усієї зовнішньої торгівлі КНДР припадало на Китай, а нинішній розподіл встановити складно, оскільки Федеральна митна служба РФ призупинила публікацію статистики зовнішньої торгівлі, зазначає ЗМІ.

Росія через Расон може постачати КНДР більше вугілля, нафти та борошна, а також відправляти до Північної Кореї більше туристів. Водночас північнокорейським робітникам дозволять знову їхати на заробітки в РФ і вони матимуть більше можливостей надсилати російські товари родичам додому.

Інформагентство вважає, що Расон також використовується для поставок північнокорейської зброї до Росії. На це вказують супутникові зображення місцевого порту з російськими військовими кораблями.

Як ми вже писали, 22 листопада КНДР повідомила про успішний запуск балістичної ракети із супутником-шпигуном на борту. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Як підібрати «правильний» ноутбук? 14 октября 2024

На сьогоднішній день, напевно, складно знайти сім'ю, де б не було бодай одного комп'ютера. Причому останнім часом для вирішення більшості завдань все більше використовуються ноутбуки, які продовжують нарощувати свою популярність

Как выбрать идеальный рюкзак для длительных поездок на транспорте? 10 октября 2024

Как выбрать рюкзак для длительных поездок, который вместит все необходимое и не будет доставлять дискомфорт. Критерии выбора и полезные советы

У Telegram тепер можна надсилати подарунки 8 октября 2024

У Telegram тепер можна надсилати подарунки

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Красная Наталия 5.0
Красная Наталия

Отзывов: 1

Медікал Плаза 5.0
Медікал Плаза

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше