Ще одна європейська країна переходить на євро

27 декабря 2022

З 1 січня 2023 року Хорватія стане двадцятою країною, яка вводить у свій грошовий обіг євро. Про це у неділю, 25 грудня, пише Financial Times.
 
Як пише FT, такий крок є логічним, оскільки на єдину валюту єврозони тут припадає половина всіх банківських депозитів та 60% усіх кредитів.
 
Крім того, на думку оглядачів, це стане стимулом для європейської єдності, тоді як Росія намагається внести розбрад в ЄС.
 

За словами експертів, перехід із хорватської куни на євро принесе користь національній економіці, оскільки наявність єдиної валютної зони в країні з 4-мільйонним населенням зробить її привабливішою для іноземних інвестицій.
 
Голова Центрального банку Хорватії Борис Вуйчич повідомив, що Хорватія має валютні резерви у розмірі 27 млрд євро - це 40% ВВП країни. При цьому прибутковість 10-річних державних облігацій Хорватії склала близько 3,5%, що нижче, ніж в Італії та Греції, і дещо вище, ніж в Іспанії, хоча країна ще не приєдналася до євро.
 

"Тобто є величезний ефект довіри", - зазначив Вуйчич.
 
Щоб підвищити прозорість ціноутворення, магазини в Хорватії з вересня наступного року мають відображати вартість товарів як у кунах, так і євро, і робитимуть це до кінця 2023 року.
 
Нагадаємо, президент Хорватії Зоран Міланович, коментуючи позицію уряду щодо навчальної місії ЄС для українських військових, заявив, що Україна не є союзником для його держави, а її насильно намагаються зробити ним. 

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У TikTok дозволять вантажити відео тривалістю до години 18 мая 2024

У TikTok дозволять вантажити відео тривалістю до години

Як правильно витягнути кліща в домашніх умовах безпечно і швидко 18 мая 2024

В лісах, скверах і парках України все частіше з'являються кліщі. Вони розносять збудник хвороби Лайма. А тому, якщо після укусу кліща у вас немає можливості звернутися до лікаря, потрібно знати, як правильно витягнути його в домашніх умовах.

На Київщині в річці Рось виявили тіло чоловіка 18 мая 2024

На Київщині в річці Рось виявили тіло чоловіка: подробиці трагедії Обставини та причини смерті чоловіка встановлять правоохоронці

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Мед -сервіс 1.4
Мед -сервіс

Отзывов: 1

Италия вогс 5.0
Италия вогс

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше