Шпигуни РФ та Китаю змінюють тактику в Європі- ЗМІ

16 января 2024

Співробітники спецслужб Росії та Китаю дедалі частіше видають себе за журналістів або працівників неурядових організацій для збору інформації, а вербування неофіційних агентів зростає. Про це йдеться у щорічному звіті Державної безпеки Бельгії, передає агентство Belga.

Зазначається, що оскільки в столиці Бельгії розташовані установи ЄС і штаб-квартира НАТО, Бельгія вже давно є осередком шпигунства. Служба державної безпеки країни зараз бачить, що іноземні спецслужби стають більш досконалими у своїх зусиллях зі збору інформації.

Кардинальні зміни в міжнародних відносинах спонукали Росію змінити тактику. Протягом багатьох років Росія оперувала розвідниками під дипломатичним прикриттям.

"За останні два роки ми змусили 60 з них залишити країну , що завдало серйозного удару по їхній спроможності. Вони вже не мають дипломатичних паспортів, але можуть видавати себе за журналістів, працівників громадських організацій або представників російських культурних об’єднань", - йдеться у повідомленні.

Але це не означає, що російське шпигунство йде на спад. Росія дедалі більше покладається на неформальних офіцерів розвідки.

Розвідувальні операції Китаю також зазнали фундаментальних змін, згідно зі звітом Державної безпеки. Після арешту офіцера китайської розвідки в Бельгії в 2018 році країна стала набагато обережнішою.

Щоб уникнути ризиків, Китай зараз зосереджується на кіберактивності, використовуючи прикриття або вербуючи неофіційних агентів. Нещодавно викрите вербування ультраправого політика Френка Крейелмана є "ідеальною ілюстрацією" останнього, йдеться у звіті.

Раніше повідомлялося, що країни ЄС обговорюють, чи варто обмежувати поїздки російських дипломатів після того, як Чехія поскаржилася, що потенційні шпигуни РФ уникають моніторингу завдяки Шенгенській зоні.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, постійний представник Росії при ЄС Кіріл Логвінов, ймовірно є шпигуном. Його підозрюють у таємній роботі проти європейських інтересів та шпигунстві на користь російських спецслужб.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Як зробити водопровідну воду безпечною та смачною 22 октября 2024

Пити воду щодня в достатній кількості — це головна умова хорошого самопочуття та міцного здоров’я. Проте рідина в крані, що надходить в дім від централізованого водопостачання, далека від ідеальної за складом

Як вибрати комбінезон для дитини? 19 октября 2024

Мабуть, найоптимальнішим видом верхнього одягу для осінньо-зимового сезону можна вважати комбінезон, який лагідно огорне вашого малюка зі всіх боків і захистить його від опадів та вітру

Как эффективно избавиться от алкоголизма? 16 октября 2024

Алкоголизм – серьезная проблема, как для самого алкозависимого, так и для членов его семьи. Прежде всего, важно понять, что алкогольная зависимость – это не просто дурная привычка, это упорное заболевание

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Леново 5.0
Леново

Отзывов: 1

Леново  
Леново

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше