Стратегія Байдена стримування РФ провалилася - ЗМІ

27 октября 2024

На початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну президент США Джо Байден вибрав стратегію стримування. Однак наприкінці третього року великої війни стало очевидно, що її метастази розповзаються, а на сході відбуваються "сейсмічні геополітичні зрушення". Про це пише в колонці для The Guardian оглядач Саймон Тісдалл.

Він нагадав, що виступаючи в Польщі за місяць після початку повномасштабної війни, Байден обіцяв постачати Україні допомогу й послабити російську економіку.

Підбиваючи підсумки понад 30 місяців війни Тісдалл визнає, що поширення війни на територію НАТО таки вдалося уникнути. Але країни, що межують з Україною, все ж страждають від російських атак.

"Подібно до нелікованого раку, українська криза (війна РФ проти України, – ред.) дає неконтрольовані метастази. Не обмежуючись брудом і льодом Донбасу, токсичні опади війни, що поширюються, з кожним днем стають дедалі більш руйнівними в глобальному масштабі. Вона забруднює і знищує все, до чого торкається", – пише оглядач.

Окрім того, війна підживлює право-лівий політичний екстремізм, оскільки зростає підтримка проплачених популістських апологетів Путіна. З 2022 року гібридна війна – підривна діяльність, дезінформація, операції впливу, кібератаки, шахрайство, інтернет-тролінг – набуває дедалі більших масштабів по всьому світу. Причина в тому, що авторитарні режими наслідують приклад Росії.

Нездатність стримати війну сприяє також "сейсмічним геополітичним зрушенням", насамперед ближчому партнерству Китаю і Росії. Але масштаби куди більші, запевняє Тісдалл. На саміті БРІКС, який Путін проводив минулого тижня, до Росії, Китаю, Індії, Бразилії та Південної Африки долучилися Іран, Північна Корея, Сирія, Венесуела і, що викликає тривогу, член НАТО Туреччина (серед багатьох інших).

"Путін уявляє собі глобальний антизахідний альянс, новий світовий порядок XXI століття, створений після Америки і очолюваний Китаєм. Це не порожні мрії", – пише автор.

Зростає не тільки економічний збиток від війни РФ проти України. Вона забрала десятки тисяч людських життів. Тісдалл зауважив, що Україна не програла війну, що вже є досягненням, але вона її і не виграє. Водночас підтримка Заходу поступово слабшає.

"Наскільки всьому цьому можна було запобігти? Деякі події, такі як вісь Китай-Росія і зростання правого популізму, відбувалися в будь-якому разі. Війна просто прискорила їх. Але багато чого з того, що сталося в ширшому масштабі, можна було повністю або частково запобігти", – переконаний Тісдалл.

На думку автора, під час своєї промови в Польщі 2022-го, де Байден виступав із заявами про важливість боротьби України за демократію, він міг би сказати Путіну не вторгатися, інакше йому доведеться мати справу з силами НАТО.

"Це називається стримуванням. Для цього й існує НАТО. Стримування ніколи не було достатньо. Путін міг би і не прислухатися. Але боягуз, яким він є, найімовірніше, послухав би – і позбавив би всіх болю", – резюмував оглядач.

Нагадаємо, кілька тижнів тому Байден заявив, що США готові до переговорів з "віссю зла".

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Введение в видеодомофоны и их значимость 25 октября 2024

В современном мире вопросы безопасности становятся все более актуальными. Одним из эффективных решений для повышения уровня безопасности жилых и коммерческих объектов является видеодомофон

Як вибрати настільні ігри для сімейної відпустки 21 октября 2024

Сімейна відпустка — це чудова можливість відпочити, провести час разом і відволіктися від суєти. У такі моменти на допомогу приходять настільні ігри — вони чудово урізноманітнюють дозвілля

Что важно знать про карты Таро Оракул 19 октября 2024

Карты Оракул – достойный аналог классического Таро. Каждая карта содержит изображение с определенным символом. Большое количество колод Оракула разной тематики появилось во времена эпохи Возрождения

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

FitCurves 5.0
FitCurves

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше