Суди відновили роботу 9 збанкрутілих банків. НБУ назвав основні ризики для всієї системи

8 декабря 2016

За останні два з половиною роки Нацбанк визнав неплатоспроможними чи повністю ліквідував понад 80 банків, скоротивши їхню загальну кількість майже вдвічі. Проте корумповані суди вже відновили діяльність дев'яти фінустанов.

"Щодо 9 банків суди ухвалили рішення про відновлення їхньої діяльності або про скасування рішення про їхнє віднесення до категорії неплатоспроможних. Зокрема, це банки: "Капітал", "Східно-промисловий комерційний банк", "Велес",  "Союз", "Радикал банк", "Укрінбанк", "Преміум", "Фінансова ініціатива", "Київська Русь", – уточнили в прес-службі регулятора.

"Подібні рішення судів уже створили прецедент, коли судова система використовується власниками банків, виведених з ринку, у власних інтересах і як квазілегітимний інструмент повернення таких банків на ринок. Це своєю чергою нівелює зусилля НБУ, спрямовані на оздоровлення банків України та очищення банківського сектору від банків-зомбі та банків-мийок", – наголосив директор юридичного департаменту НБУ Олег Заморський.

Регулятор уже звернувся до Верховного Суду України з відповідною заявою щодо перегляду рішень касаційної інстанції. Також НБУ наголошує на необхідності якнайшвидшого проведення якісної судової реформи, яка б унеможливлювала корупційні дії, підвищила ефективність судової системи та повернула довіру до рішень судів, бізнесу та суспільства.

У Нацбанку зазначають, що неправосудні рішення судів створюють системні ризики для фінансової стабільності:

– повернення на ринок банків, виведених за порушення норм фінансового моніторингу, нормативів, недостовірну звітність, незадовільну ділову репутацію власників банку та ін., тобто "нездорових" банків, що становлять загрозу для ефективного та безпечного функціонування банківської системи;

– у разі відновлення діяльності виведених з ринку банків, повернення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на виплату вкладів фізичних осіб (тобто державні кошти) може бути подовжено на невизначений термін;

– можливість для позичальника реструктуризувати заборгованість перед банком, отримавши відповідне рішення суду. Як правило, умови реструктуризації визначаються самим позичальником у позовній заяві та не відповідають ринковим умовам. Подібний шлях реструктуризації є неприпустимим і таким, що унеможливлює виконання своїх зобов'язань Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, підриває фінансову стабільність та завдає збитків державі;

– уникнення відповідальності власників банків за доведення банків до банкрутств та перенесення цієї відповідальності на центральний банк країни;

– створення прецеденту, який може дати потужний сигнал інвесторам щодо безперспективності створення в Україні системи захисту прав кредиторів та бізнесу в широкому розумінні.

Зазначимо, станом на 6 грудня 2016-го вкладникам-фізособам неплатоспроможних банків за 2014-2016 роки Фонд гарантування вкладів фізосіб виплатив 79,6 млрд грн.

Раніше в НБУ констатували, що після зачищення банківської системи українці почали активно нести гроші на депозити.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Підписники Меган Фокс не впізнали її без мейкапу та запідозрили в вагітності 19 апреля 2024

Американська акторка Меган Фокс спантеличила підписників свого Instagram, поділившись рідкісним фото себе без макіяжу.

Мейхер знов на собі продемонструвала одяг власного бренду 19 апреля 2024

Хто-хто, а екс-"ВІА Гра" і бізнесвумен Надія Мейхер знає, як зекономити на рекламі.

Лікарі відповіли чи правда, що грудне вигодовування робить дітей розумнішими 19 апреля 2024

Чи правда, що грудне вигодовування робить дітей розумнішими

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

"ЛЕО-БУС" 5.0
"ЛЕО-БУС"

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше