У суді Гааги розпочалися слухання за позовом Ірану проти США

20 сентября 2022

Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав слухання у справі про конфіскацію близько $2 млрд активів з державних банківських рахунків Ірану для компенсації жертвам теракту. Про це повідомляє Associated Press у понеділок, 19 вересня.

Ще у 2016 році Тегеран подав позов до Міжнародного суду ООН після того, як Верховний суд США ухвалив, що гроші, які зберігаються в центральному банку Ірану, можуть бути використані для компенсації 241 жертві вибуху американської військової бази в Лівані в 1983 році, який може бути пов'язаний з Іраном.
 

Слухання розпочалися сьогодні з аргументів Ірану. Його представники заявили, що конфіскація коштів була спробою дестабілізувати іранський уряд та порушенням міжнародного права. Засідання продовжиться вступними заявами США у середу.
 
На кону стоять облігації на суму $1,75 млрд плюс накопичені відсотки, які належать Ірану, але зберігаються на рахунку Citibank у Нью-Йорку.
 

У 1983 році терорист-смертник у вантажівці з вибухівкою атакував казарми морської піхоти США в Бейруті, вбивши 241 американського солдата та 58 французьких солдатів.
 
Іран заперечував свою причетність, але 2003 року суддя окружного суду США визнав Тегеран відповідальним. У цьому рішенні йшлося про те, що тодішній посол Ірану в Сирії викликав "члена Іранської революційної гвардії і наказав йому спровокувати вибух у казармах морської піхоти".
 
Міжнародний суд ухвалив, що він має юрисдикцію розглядати цю справу, у 2019 році, відхиливши аргумент США про те, що інтереси національної безпеки країни мають перевагу над Договором про дружбу 1955 року, який обіцяв дружбу та співпрацю між двома країнами.
 

Закон США від 2012 року зобов'язав банк передати активи сім'ям загиблих під час теракту у Бейруті. Суд США дійшов висновку, що атаку скоїли іранські агенти, яких підтримували бойовики угрупування Хезболла. Іран стверджує, що непричетний до нападу.
 
Раніше ЗМІ повідомили, що Іран готував замах на колишніх топ-чиновників США. Ця змова могла бути помстою за ліквідацію американцями у січні 2020 року генерала Касема Сулеймані.

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Мішина пояснила, чому їй краще не бажати багатого чоловіка 26 апреля 2024

Акторка Ксенія Мішина любителька екстравагантних фотосесій у визивних образах. Чергову зйомку у провокаційному луці зірка серіалу "Кріпосна" показала у своєму Instagram.

Бужинська показалася без фільтрів та зізналася, на скільки кіло схудла. Фото 26 апреля 2024

Співачка Катерина Бужинська на прохання своїх прихильників показала чесне фото в купальнику.

У знаменитого вітряка Мулен Руж в Парижі обвалилися лопасті 26 апреля 2024

Фахівці повідомили, що від падіння ніхто не постраждав. Причини інциденту поки що невідомі.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Эпицентр 0.4
Эпицентр

Отзывов: 1

Дзюбанчук 0.9
Дзюбанчук

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше