Узбекистан відмовився від "газового союзу" з Росією

9 декабря 2022

Міністр енергетики Узбекистану Жорабек Мірзамахмудов розкритикував російську пропозицію про "газовий союз" за участю центральноазіатської країни, заявивши, що Ташкент не погодиться на політичні умови, які поставлять під загрозу його національні інтереси. Про це повідомляє Reuters.
 
Як відомо, минулого місяця Росія заявила, що обговорює газовий союз із Казахстаном та Узбекистаном для підтримки постачання між трьома країнами та іншим покупцям, включаючи Китай.
 

За словами Мірзамахмудова, Узбекистан ще не отримав пропозиції. "Навіть якщо буде укладено газову угоду з Росією, це не означає союз", - сказав він, зазначивши, що велися переговори про постачання російського газу по трубопроводу через Казахстан, але це буде "технічний контракт", а не союз.
 
"Якщо ми імпортуємо газ з іншої країни, ми співпрацюємо лише на основі комерційного договору купівлі-продажу. Ми ніколи не підемо на політичні умови в обмін на газ. Коротше кажучи, ми отримаємо запропонований нам газовий контракт лише у тому випадку, якщо ми на нього погодимося, інакше - ні", - зазначив Мірзамахмудов.
 

Водночас Узбекистан, і досі, частково залежить від іноземного газу. Ташкент останні кілька днів відчував нестачу газу, оскільки споживання різко зросло через холодний період.
 
Мірзамахмудов заявив, що різке похолодання змусило Узбекистан припинити експорт 6 млн кубометрів газу на день до Китаю.
 
Він зазначив, що всього в країні виробляється близько 52 млрд кубометрів природного газу на рік, при цьому імпорт становить 4 млрд кубометрів, а експорт - 2,7 млрд кубометрів.
 
Нагадаємо, експорт газу з Росії продовжує знижуватися.
 
Також повідомлялося, Німеччина позбавилася залежності від російського газу.

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Зеленська зізналася, що засмучує її у власних дітях та в які моменти вдається "жити майже нормально" 17 мая 2024

Перша леді Олена Зеленська у своїх інтерв’ю переважно говорить про суспільні ініціативи, соціальні проєкти та політику. Однак подекуди дозволяє розкрити і трохи особистого. Зокрема, про дітей.

Прорив труби біля ТРЦ Ocean Plaza: поліція розслідує можливу розтрату майна у великих розмірах 17 мая 2024

Прорив труби біля ТРЦ Ocean Plaza: поліція розслідує можливу розтрату майна у великих розмірах. Подробиці і фото Винним загрожує до восьми років позбавлення волі

Новий iPad Pro виявилося не так просто зігнути, незважаючи на його тонкий корпус 17 мая 2024

Новий iPad Pro виявилося не так просто зігнути, незважаючи на його тонкий корпус

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше