Військові витрати у світі оновили рекорд - SIPRI

23 апреля 2024

Загальні військові витрати у світі в 2023 році зросли до нового історичного максимуму у 2,443 трлн доларів. Про це повідомив Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI) у понеділок, 22 квітня.

Вказано, що військові витрати зросли на 6,8% більше порівняно з 2022 роком. Зростання відбувається дев’ять років поспіль і стало найвищим за 15 років – з 2009 року.

Також уперше з 2009 року військові витрати у світі зросли в усіх п’яти географічних регіонах, визначених SIPRI, причому особливо значне зростання зафіксоване в Європі, Азії та Океанії й на Близькому Сході.

"Безпрецедентне зростання військових витрат є прямою відповіддю на глобальне погіршення миру та безпеки", – заявив старший науковий співробітник Програми військових витрат і виробництва озброєнь в SIPRI Нань Тіан.

У 2023 році Україна посіла восьме місце у світі за обсягом військових витрат, які збільшилися на 51% до 64,8 млрд доларів. Загалом вони становили 59% від російських.

"Проте протягом року Україна також отримала щонайменше $35 млрд військової допомоги, у тому числі $25,4 млрд від США. У сукупності ця допомога та власні військові витрати України становили приблизно 91% російських витрат", – йдеться у прессрелізі.

Водночас військові витрати Росії зросли на 24% до приблизно $109 млрд у 2023 році, що на 57% більше, ніж у 2014 році, коли Росія тимчасово окупувала Крим.

Військові витрати 31 країни-члена НАТО у минулому році становили $1,341 трлн, що дорівнює 55% світових військових витрат.

Також військові витрати США зросли на 2,3% до $916 млрд у 2023 році, що становить 68% загальних військових витрат НАТО.

У свою чергу Китай витратив приблизно $296 млрд на військові потреби у 2023 році, що на 6% більше, ніж у 2022 році. На КНР припадає половина загальних військових витрат у регіоні Азії та Океанії.

Нагадаємо, у 2024 році Україна має ресурс у розмірі $6 млрд на закупівлю озброєнь, зокрема у вітчизняних виробників. При цьому спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд на рік.

Україна виробила рекордну кількість САУ Богдана

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Автор хіта "Гарно так" CHEEV, який народився та виріс у Білорусі, розкрив несподіваний лайфхак переходу на українську мову 3 мая 2024

Автор хіта "Гарно так" CHEEV, який народився та виріс у Білорусі, розкрив несподіваний лайфхак переходу на українську мову Українською він почав писати треки ще у 2019 році

Фізики на крок наблизилися до розуміння блискавок - біля блискавок, що сходять, засікли рентгенівські спалахи 3 мая 2024

Фізики на крок наблизилися до розуміння блискавок - біля блискавок, що сходять, засікли рентгенівські спалахи

У Києві на Печерську автомобіль BMW на пішохідному переході збив жінку 3 мая 2024

У Києві на Печерську автомобіль BMW на пішохідному переході збив жінку. Подробиці і фото Водію легковика повідомили про підозру

 

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше