ЗМІ дізналися, чим збивали російські літаки А-50

24 сентября 2024

Під час полювання за літаками далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 українські сили застосовували ракети радянських часів. Також використовувалися комплекси Patriot. Про це пише The Times.

Як зауважив високопоставлений офіцер Головного управління розвідки Міноборони України, у травні 2022 року було вирішено відновити систему С-200 та розпочати її бойове застосування. Знайшли офіцерів, котрі раніше експлуатували ці комплекси, а також інженерів, здатних їх відновити.

Перший запуск відбувся восени 2023 року, проте ракети не змогли вразити ціль, оскільки А-50 змінив траєкторію польоту. Однак, попри це, операція була успішною з погляду демонстрації можливостей.

Вже згодом Повітряні сили ЗСУ використовували встановлені на вантажівки батареї Patriot. Це було "дуже ризиковано", оскільки необхідно було під'їхати на Patriot дуже близько до фронту, а це п'ять чи шість великих машин.

Батарея ЗРК Patrio чекала на А-50 14 січня, коли він перетинав Азовське море з літаком командного центру Іл-22.

Російські екіпажі вважали, що далеко за межами досяжності будь-якої наземної загрози. Вони мали менше двох хвилин, аби зреагувати, перш ніж ракети вдарили. У результаті А-50 звалився в море, тоді як Іл-22 був пошкоджений і зміг повернутися на базу.

Як тільки Кремль зрозумів, що А-50 уразливі, він відвів їх з Азовського моря, за межі досяжності Patriot. Проте вони продовжували перебувати в зоні дії системи С-200. 

І вже 23 лютого батарея С-200 під командуванням ГУР ударила по другому літаку, який знаходився приблизно за 170 кілометрів від лінії фронту.

Під час іншої операції українські сили використовували систему С-300 із включеним радаром як приманку та заманили літаки до зони дії Patriot.

 
 

"Вони з радістю вилетіли знищувати С-300 і тут з'явився Patriot. З шести літаків два було збито С-300, а чотири - Patriot", - розповів підполковник ВПС України.

ГУР за допомогою С-200 завдала удару бомбардувальнику Ту-22МЗ 19 квітня, коли той здійснював пуски ракет по Україні. Ворожий літак розбився над Ставропольським краєм.

З того часу росіяни змінили відстань пуску ракет. 

Успіх України у влаштуванні засідки на російські літаки зупинив флот А-50, який засліпив російський радар, зауважив маршал авіації Грег Беґвелл, командувач ВПС у відставці.

"Втрата спроможності зашкодить Росії, безсумнівно. Їм буде набагато складніше перехоплювати або отримувати раннє попередження про українські ракети та безпілотники, це призведе до будь-якого збиття від десяти до 15 хвилин часу попередження", - додав він.

Як повідомлялося, ЗСУ знищили російський літак А-50У над Краснодарським краєм РФ. Це вже другий такий літак, збитий у 2024 році. 14 січня над акваторією Азовського моря був збитий А-50 та пошкоджений Іл-22М.

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Спливли нові деталі скандалу з Аліною Гросу: хто призначив її представницею української культури та до чого тут росіянин Полянський 24 сентября 2024

Спливли нові деталі скандалу з Аліною Гросу: хто призначив її представницею української культури та до чого тут росіянин Полянський Гросу все ще підтримує зв'язок з росіянами

Как иммигрировать в Канаду? 24 сентября 2024

Возможно, вы хотите получить разрешение на иммиграцию в другую страну, но не знаете, с чего начать? Предлагаем вам рассмотреть такой вариант, как иммиграция в Канаду

Екснаречена Володимира Кличка Гайден Панеттьєрі прокоментувала "нетверезе" інтерв'ю і відповіла на закиди, що в неї стався зрив 24 сентября 2024

Знаменитість висловилася про скандальне відео, де користувачі припустили, що в неї стався рецидив.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Top Work 5.0
Top Work

Отзывов: 1

КЛО Глеваха 0.1
КЛО Глеваха

Отзывов: 1

Pro Contactive 4.7
Pro Contactive

Отзывов: 3

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше