Будівельна галузь України може знову повернутися до кризи 2009 року

27 мая 2014

Будівельні компанії України очікує складний період, вважають експерти. Скорочення доходів українців, безробіття і, як наслідок, падіння споживчої активності призведуть до повторення ситуації 2009 року, коли близько 40% будівництв в країні були заморожені, пише Корреспондент.

"Тоді багато дрібних фірм, що зводять один-два об'єкти виключно за рахунок коштів від продажу нерухомості, що будується, залишилися без фінансування і були змушені згорнути роботи на майданчиках до кращих часів, - говорить керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов. - Для деяких кращі часи так і не настали. У справі залишилися лише великі забудовники, котрі мали власні гроші чи мали доступ до кредитних ресурсів, що дозволяв зводити об'єкт за умови тимчасової відсутності покупців-інвесторів".

За словами експерта, наразі зупинка робіт може статися на 30-40% площадок, на яких працюють такі дрібні фірми.

"Криза однозначно буде. Можливо навіть жорсткіша, ніж в 2009 році", - вважає президент холдингової компанії "Київміськбуд" Ігор Кушнір.

Тим часом Кабмін намагається очистити галузь від корупції, яка там зашкалює. За оцінками Конфедерації будівельників України, щорічно забудовники платять чиновникам різного рівня за вирішення питань близько 20 млрд грн.

Експерти стверджують, що у разі повного виключення корупційної складової впадуть ціни на первинну нерухомість, а потім і на вторинну - на 15-20%. Однак це може торкнутися лише тих проектів, які реалізовувалися в абсолютно безкорупційної зоні. Поки ж компанії не розпродадуть квартири, у собівартості яких сидять хабарі, цей фактор і далі впливатиме на кінцеву вартість.

Зазначимо, що зараз на ринку житла спостерігається пожвавлення, яке почалося у другій половині березня. Пов'язано це з недовірою людей до банківської системи. Люди знімають свої депозити і вкладають їх у нерухомість. Крім того, приміром, у Києві знову з'явилися покупці зі Сходу України, які переселяються через збройні конфлікти у регіоні.

Втім, експерти кажуть, що пожвавлення попиту - тенденція тимчасова. І скоро настане криза.

Хочешь узнать больше - читай отзывы

tsn.ua

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У РФ готуються до падіння рубля до 120 за долар 25 апреля 2024

Російська влада не виключає, що через санкції і падіння цін на нафту рубль може сильно обвалитися.

Кеті Холмс із 18-річною дочкою від Тома Круза вигуляли стильні денім-луки у Нью-Йорку. Фото 25 апреля 2024

Американська актриса Кеті Холмс показалася на вулицях Нью-Йорка разом із донькою Сурі, якій нещодавно виповнилося 18 років.

Співачка TAYANNA розповіла про долю своєї закордонної нерухомості 25 апреля 2024

"Кожна третя українка може купити сама квартиру й машину". Співачка TAYANNA розповіла про долю своєї закордонної нерухомості Артистка зізналася, що довго вчилася "вимикати яйця" і вмикати жіночність

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Романча 5.0
Романча

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше