Експерти відповіли, чому бензин дорожчає в Україні, але дешевшає в Європі

8 августа 2024

Чому бензин дорожчає в Україні, але дешевшає в Європі: Розбираємось у причинах

В Україні ціни на бензин зростають, тоді як у Європі вартість бензину за минулий місяць знизилася на 24 долари за тонну. За даними консалтингової компанії «А-95», у липні роздрібні ціни на бензин піднялися на 17 копійок за літр, а на дизель — на 27 копійок. Деякі заправки підвищили ціни ще більше — на 1,2−2 гривні за літр. 

Українські автозаправні мережі в липні змінювали ціни по-різному. Наприклад, Socar, OKKO, WOG, які зазвичай вважаються преміальними, не підвищували ціни ні на бензин, ні на дизель. Але їхнє паливо і так коштує дорого. На Socar бензин А-95 продають за 60,9 гривень, дизель — за 56,99 гривень за літр. На OKKO та WOG літр бензину коштує 59,9 гривень, дизель — 55,9 гривень. Переважно переписували ціни заправки з дешевшим пальним. Наприклад:

  • На KLO бензин А-95 подорожчав на 80 копійок до 58,09 гривень за літр, а преміальний бензин — на 20 копійок (до 59,2 гривень). Вартість дизеля залишилася незмінною (55,09 гривень за літр).
  • На заправках «Авіас» зросла вартість дизеля (плюс 1,21 гривні за літр до 50,77 гривень), але ціна на бензин не змінилася (57,62 гривні за літр А-95). У мережі «Рур груп» ціни на А-95 підвищилися на 2 гривні (до 57,49 гривень за літр). Дизель коштує по-старому — 53,49 гривень за літр.
  • Заправки «Укрнафти» підвищили ціну дизеля (плюс 50 копійок за літр до 52,54 гривні), але бензин залишився на рівні 54,99 гривень.
  • У мережі «БРСМ-Нафта» бензин подорожчав на 63 копійки (до 53,69 гривень), а дизель — на 12 копійок (до 49,84 гривень). Мережа «Avantage 7» підняла ціну бензину на гривню (до 53,45 гривень), а дизеля — на 50 копійок (до 49,95 гривень).

Цінові тенденції на оптовому ринку пального не повністю збігаються з роздрібними. Європейські котирування бензину за минулий місяць знизилися на 24 долари за тонну, що дорівнює 88 копійкам за літр, а дизельні котирування впали на 60 доларів за тонну (2,47 гривні за літр).

Український оптовий ринок, який залежить від європейських поставок, формував ціни з урахуванням не лише європейських котирувань, а й валютного курсу. У липні гривня активно знецінювалася, тому оптова ціна бензину зросла на 44 копійки за літр, а дизель подешевшав на 72 копійки за літр, попри валютний курс.

Експерти пояснюють різницю в цінах опту та роздробу тим, що минулого місяця зріс попит на пальне, особливо на дизель, який активно закуповували для дизельних генераторів у зв'язку з відключеннями електроенергії (зокрема, це стосується бізнесу).

За словами керівника консалтингової агенції «А-95» Сергія Куюна, «генераторний попит» становив близько 10% ринку бензину, що складає приблизно 20 тисяч тонн пального на місяць. За дизелем відсоток нижчий, але обсяги теж значні.

«Класичний» попит на пальне (від автомобілістів) зменшився порівняно з першим кварталом на 15%. Це пояснюється тим, що українські чоловіки намагаються уникати виїздів без нагальної потреби, щоб не отримати повістку. Через генератори заправки минулого місяця частково компенсували зниження попиту від водіїв-чоловіків, що і спричинило зміну цін.

Прогноз НБУ щодо цін на пальне

Національний банк України передбачає поступове, але неминуче зростання цін на пальне в країні. Головною причиною є поступове підвищення акцизів на пальне до 2028 року, що приведе їх до європейських стандартів.

НБУ прогнозує, що зростання цін на пальне прискориться наприкінці 2024 року – на початку 2025 року, коли запаси пального вичерпаються, а підвищення акцизів та послаблення гривні стануть більш відчутними.

Наразі темпи зростання цін на пальне сповільнюються через ефект бази порівняння, пов'язаний із минулорічними податковими змінами, та наявністю запасів пального, сформованих до підвищення акцизів. Але цей ефект буде тимчасовим.

Вплив нових акцизів на ціни

У липні парламент ухвалив закон, що суттєво збільшує акцизи на пальне. Це передбачає підвищення ставок акцизного збору на бензин, дизель та газ до мінімальних у ЄС. Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, це приводить українське законодавство до європейських норм у рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Акциз на бензин в Україні становить 213,5 євро за тисячу літрів, на дизель — 139,5 євро, на газ — 52 євро. Згідно з новим законом, ці ставки підвищуватимуться до європейських у п'ять етапів протягом чотирьох років.

Перший етап почнеться 1 вересня цього року. З цієї дати акциз на бензин підвищиться до 242,6 євро за тисячу літрів, на дизель — до 177,6 євро, на газ — до 148 євро. До 2028 року ставки зростуть до 359 євро за тисячу літрів бензину, 330 євро — дизеля, 250 євро — зрідженого газу.

Як позначиться на цінах на АЗС перший етап підвищення акцизів?

За підрахунками авторів законопроєкту, бензин подорожчає на 1,5 гривні, дизель — на 1,95 гривні, автогаз — на 5,8 гривні. Сергій Куюн передбачає, що бензин та дизель подорожчають на 1,5−2 гривні, а газ — на 5 гривень. Але це ще не остаточна оцінка, оскільки багато залежить від котирувань на нафту та нафтопродукти. Якщо котирування знижуватимуться, подорожчання пального на українських заправках може бути менш помітним.

Геннадій Рябцев вважає, що бензин та дизель можуть подорожчати на 2−2,5 гривні, а газ — на 6 гривень за літр.

Раніше ми повідомляли, що пальне в Україні подорожчає: акцизи на бензин і дизель піднімуться з вересня.

auto.bigmir.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

КНДР випробувала ракети з надвеликою боєголовкою 19 сентября 2024

Нові балістичні ракети потрібні країні нібито через "серйозну загрозу, які становлять зовнішні сили", зазначив лідер КНДР Кім Чен Ин.

Вбивство на АЗС у Києві: прокуратура розповіла нові деталі 19 сентября 2024

Вбивство на АЗС у Києві: прокуратура розповіла нові деталі

Ціна на автогаз в Україні зросте до рекордного рівня: коли очікувати стрибка 19 сентября 2024

Ціна на автогаз в Україні зросте до рекордного рівня: коли очікувати стрибка

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

ТОВ НВП Сеал 1.9
ТОВ НВП Сеал

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше