Стало відомо, чому українські суди почали виправдовувати п’яних водіїв

1 октября 2024

Чому українські суди почали виправдовувати п’яних водіїв

В Україні водіння в нетверезому стані є серйозним правопорушенням, яке передбачає суворі покарання. Перший випадок такої провини тягне за собою штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення водійських прав на рік. Однак останнім часом спостерігається тенденція, коли суди почали виправдовувати водіїв, визнаних п’яними. У цій статті розглянемо, з чим пов’язане це явище, та які зміни відбуваються у правозастосуванні.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Норми алкоголю в крові: законодавчі підстави

В Україні існує чітко визначена норма алкоголю в крові для водіїв транспортних засобів. Відповідно до Постанови КМУ №1452 від 09.11.2015, алкогольним сп’янінням вважається наявність від 0,2 проміле алкоголю в організмі водія. У випадку перевищення цієї межі поліція має право скласти протокол і накласти штраф.

Відмінності в трактуванні закону

Однак, юристи звертають увагу на те, що в судах стала можливою інша інтерпретація поняття алкогольного сп’яніння. Відповідно до Віденської конвенції, ратифікованої Україною 08.11.1968, для визначення сп’яніння необхідно, щоб вміст алкоголю в крові становив не менше 0,5 проміле. Цей аспект почали активно враховувати апеляційні суди, скасовуючи рішення судів першої інстанції у випадках, коли під час зупинки поліція виявляла в організмі водія менше ніж 0,5 проміле алкоголю.

Причини зміни правозастосування

Такі зміни в правозастосуванні можуть бути пов’язані з декількома факторами. По-перше, це може бути спроба судів забезпечити справедливість у застосуванні закону. По-друге, водії можуть мати низький вміст алкоголю в організмі внаслідок вживання певних продуктів харчування, квасу або безалкогольного пива, що також враховується судами.

Раніше ми повідомляли, що у Раді планують відшкодовувати збитки за пошкоджені обстрілами автомобілі.

auto.bigmir.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Як покращити здоров’я серцево-судинної системи: поради лікаря 1 октября 2024

Ваше серце – це помпа, яка забезпечує киснем і поживними речовинами всі тканини вашого тіла. Підтримка його у чудовій формі є запорукою здорового життя.

Партизани влаштували диверсію на залізниці у Курській області 1 октября 2024

Дана залізнична лінія має для росіян "стратегічне значення", оскільки забезпечує постійне постачання військ на фронті.

Как выбрать комплект для превращения велосипеда в электровелосипед? 1 октября 2024

Обычный велосипед можно легко модифицировать, превратив его в электровелосипед с помощью специального набора. Такой электронабор для велосипеда включает мотор-колесо, аккумулятор, контроллер, ручку газа и дополнительные компоненты

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

bactosfera 4.9
bactosfera

Отзывов: 1

ФОП Дюдюк Р. М. 5.0
ФОП Дюдюк Р. М.

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше