Податки на пальне: що чекає водіїв після нових змін — експерт

29 июля 2024

Податки на пальне: що чекає водіїв після нових змін — експерт

Серед пропозицій Кабміну щодо підвищення податків є одна, що безпосередньо стосується автозаправних станцій (АЗС). Мова йде про новий податок на прибуток, прив'язаний до кількості резервуарів. Про це повідомив директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Матеріали взяті з веб-ресурсу informator.ua

Проблема

Адміністрування податку на прибуток є дуже складним завданням, підкреслює Сергій Куюн.

“На відміну від ПДВ, рух якого податківці бачать онлайн (та й тим вони не завжди можуть користуватися), для перевірки повноти нарахування та сплати ПнП необхідно проводити документальну перевірку, на що немає ані часу, ані штату. Отже, сплата податку на прибуток — це воля, сумління та світогляд власника бізнесу. А це дуже розмиті орієнтири для тих, хто покликаний заробляти гроші. Багатьма цілком законними або напівзаконними методами прибуток можна занизити, а з ним і податок", - зауважив Куюн.

Експерт навів кілька прикладів:

ОККО і WOG — лідери на ринку пального, які мають однакові ціни і станції. У 2023 році ОККО сплачувала 250 тис. грн податку на прибуток на місяць, тоді як WOG — лише 52 тис. БРСМ і Avantage 7 мають схожі мінімальні ціни на ринку. Однак БРСМ платила 11 тис. грн податку на прибуток з заправки на місяць, а Avantage 7 — 83 тис. грн, що більше, ніж у WOG, який, в свою чергу, заробляє більше через вищі ціни.

"Але не поспішайте аплодувати Avantage 7: навіть за таких показників її нові станції вартістю 1,5−2 млн доларів окупатимуться десятки років (ми ж і в це не віримо, правда?). Об'єктивно прибутки набагато більші, ніж на папері. Штирить наступне. У 1 кварталі 2024 року розрахунковий розмір ПнП із літра пального складав 50 копійок (чиста маржа близько 2,5 грн/л). Дисконти у будь-якої мережі складають декілька гривень від стели! Але дивимось на графік і бачимо, що навіть ці копійки панове-нафтотрейдери не хочуть платити у бюджет воюючої країни. Як бачимо, спілкування «по-хорошому» не складається. Діяти треба рішуче та жорстко", - вважає експерт.

Що пропонують

Кабмін запропонував авансову плату податку на прибуток, яка фактично є фіксованим абонементом, що не повертається незалежно від фінансових результатів, зазначає Куюн.

"Такий собі квиток на ринок. Залишається тільки завдання розрахувати його вартість. Тут проблема. Невідомо звідки в уряді виникла ідея прив’язати вартість абонементу до… резервуарного парку АЗС. Тобто чим більше в тебе ємностей, тим дорожче. Але обсяг резервуарів не означає, що ця заправка заробляє багато. Як і те, що культурист завжди має гарне здоров’я. І навпаки. І якщо ідея авансової сплати ПнП почала блукати коридорами Мінфіну ще минулого року, то прив’язка до резервуарів стала новиною абсолютно для всіх на ринку", - пояснив експерт.

Також він вказує на те, що розрахунок цього платежу є досить спірним. Вартість розраховується як обсяг резервуарів у кубометрах, помножений на половину мінімальної заробітної плати.

"В середньому АЗС мають 80 кубів зберігання, мінімальна зарплата зараз 8 000 грн. Тобто в середньому щомісяця АЗС має сплачувати 320 тис. грн. Щоб сильно не занурюватись, лише скажу, що це більше, ніж платить ОККО, — 250 тис. грн (у 2023 р.). 70% українських АЗС у 1 кв. цього року не заробляли 320 тис. грн. Тобто з них хочуть взяти більше, ніж у них фізично є. Звісно, вони були і є поганими хлопчиками й дівчатками, але ж на смертну кару точно не заслуговують", - сказав Куюн.

За його словами, реальний податок може варіюватися від 80 до 150 тис. грн на місяць, залежно від обсягів реалізації.

"Але прив'язка до реалізації має свої ризики, бо бити чеки повз касу у нас вміють дуже гарно, а будуть ще краще. Прив’язка до резервуарів — точно ні. Їх ще почнуть різати, щоб зменшити податок, а резервуари на АЗС нам потрібні, щоб не використовувати нафтобази. Ідея з авансовим платежем гарна, але над механізмом треба думати. Залучати фахівців, учасників ринку, все досить просто рахується. Окрім збільшення зборів до бюджету, йдеться й про очищення ринку від різних маргіналів. Тому це має бути цікаве всім, окрім, звісно, останніх", - резюмував Сергій Куюн.

Раніше ми писали, чи вилучатимуть автомобілі у ФОПів під час мобілізації.

auto.bigmir.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Соловій повідомила рішення суду щодо її скандального висловлювання в Чорноморську 28 сентября 2024

Скандальна історія навколо співачки Христини Соловій та її липневого виступу в Чорноморську, де вона нецензурно висловилася щодо старої назви міста, Іллічівськ, схоже, офіційно завершилася.

Лікарі назвали найкращі спеції до кави, які омолоджують організм і знижують холестерин 28 сентября 2024

Лікарі стверджують, якщо додати до улюбленого вранішнього напою деякі спеції, то можна зробити його значно кориснішим для здоров'я.

Вечірка за $2 мільйони, розкішні подорожі і готелі: Наомі Кемпбелл закидають використання благодійних грошей не за призначенням 28 сентября 2024

Здається, британська супермодель Наомі Кемпбелл опинилася в центрі чергового скандалу. Щоправда цього разу мова не про сварку з кимось, а про махінації її благодійного фонду Fashion For Relief, коштами якого покривалися особисті витрати Чорної пантери.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

FitCurves  
FitCurves

Отзывов: 1

FitCurves 5.0
FitCurves

Отзывов: 1

Good-Harvest.UA 5.0
Good-Harvest.UA

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше