Як часто треба чистити кондиціонер?

24 июля 2023

Як часто треба чистити кондиціонер?

Як показує практика, хороший кондиціонер може і 5 років пропрацювати без сервісного обслуговування та регулярного чищення. Ключове слово тут "може". Тому що у справу вступають дуже багато чинників - погода в цій місцевості, ступінь забрудненості повітря, поверх, інтенсивність експлуатації, якість монтажу та багато чого іншого.

Якщо всі ці обставини склалися сприятливо, то особливих проблем у вас не буде, а техніка продовжуватиме нормально працювати ще довго. Ось тільки це трапляється настільки рідко, що краще на такий сценарій розвитку подій не орієнтуватися. І не забувати про те, що чистка кондиціонерів повинно проводитись згідно з інструкцією від виробника. Але в середньому, справи з ним складаються таким чином.

Як часто потрібно чистити кондиціонер?

Вважається, що стандартну спліт-систему потрібно чистити двічі на рік. Весною – безпосередньо перед початком активної експлуатації, і восени – перед «консервацією» на зиму або включенням у режимі нагрівання. А промислові установки, оскільки вони потужніші та працюють у менш сприятливих умовах, потрібно чистити 3-4 рази на рік. Важливий момент – йдеться саме про капітальне чищення як внутрішнього, так і зовнішнього блоків.

Втім, чищення кондиціонера може проводитися і частіше, якщо цього вимагають обставини. Наприклад, такі.

  • Погіршення ефективності охолодження повітря. У неї можуть бути різні причини, але забиті фільтри – одна з найпоширеніших.
  • Проживання у міських районах із низькою якістю повітря. Фільтри там забиватимуться набагато швидше.
  • Проживання на нижніх поверхах багатоквартирних будинків. Чим нижче, тим більше в повітрі різної гидоти і вище навантаження на фільтри.
  • Сезон цвітіння деяких рослин. Пилок та тополиний пух забивають зовнішні фільтри лише так.
  • Поява неприємного запаху. Часто свідчить про те, що десь усередині кондиціонера утворилася пліснява, яку краще якнайшвидше вичистити.

Чим загрожує відсутність чищення?

У 1976 році в місті Філадельфія, США, стався спалах тяжкої респіраторної інфекції. З 221 людини, яка захворіла, померло 34. Його причиною стала бактерія з роду Легіонела, колонії якої виявилися в системі кондиціювання в місці події. При подальших обстеженнях кондиціонерів також було з'ясовано, що в них активно розмножуються не лише легіонели, а й інші хвороботворні бактерії та плісняві грибки.

Так, сучасні спліт-системи значно перевершують примітивні кондиціонери минулого століття, ось тільки проблема бактеріальної та пліснявої забрудненості актуальна і для них. На щастя, боротися з нею також стало набагато простіше - достатньо капітального чищення з використанням парогенераторів або антибактеріальних засобів, щоб позбавитися будь-яких потенційних джерел інфекції.

Наступний наслідок відсутності чищення куди безпечніше та простіше – банальне погіршення ефективності охолодження повітря через забиті фільтри. Ось тільки якщо пристрій довго в такому режимі працюватиме, то може вийти з ладу. А ремонт кондиціонера обійдеться набагато дорожче, ніж регулярне його сервісне обслуговування. У ході якого, до речі, можна виявити ранні ознаки, що вказують на можливу поломку.

Чому варто звертатися до фахівців?

Якщо чистку внутрішнього блоку можна провести самостійно – зняти панель, протерти її, зняти фільтри, промити їх водою, залишити сохнути, протерти доступні внутрішні поверхні, зібрати все назад – то із зовнішнім так не вийде. Та й повністю вичистити всі кути внутрішнього без спеціального обладнання не вдасться.

Саме тому краще замовляти регулярне обслуговування і чищення кондиціонера, наприклад, у компанії SCU. У цьому випадку вам не доведеться вирішувати самому, чи потрібно щось робити з фільтрами, чи ні – фахівець приїде та все необхідне зробить на місці. А це заощадить вам час, сили та гроші.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Через відео з TikTok 8-річний хлопчик у Львові вставив собі в анус деталь Lego 5 октября 2024

Під час огляду пацієнта, якого до лікарні доставили батьки, було виявлено пошкодження слизової товстої кишки.

У Пермському краї РФ сталася потужна пожежа на нафтобазі 4 октября 2024

Вогонь охопив площу 10 тис. кв. метрів. На місці події працюють понад 60 пожежників та 19 одиниць техніки.

В Молдові назвали мету вандалів, що пошкодили урядові будівлі 4 октября 2024

Зловмисники, не планували обмежитися обливанням установ фарбою, їхня ціль полягала в силовому захопленні державних інституцій.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

https://bactosfera.u a/ 4.5
https://bactosfera.u a/

Отзывов: 1

FitCurves  
FitCurves

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше