Як контролюють п’яних водіїв самокатів: нові правила і штрафи

17 августа 2024

Як контролюють п’яних водіїв самокатів: нові правила і штрафи

Протягом останніх п’яти років в Україні було розглянуто щонайменше 130 справ через ДТП за участю електросамокатів, з яких 34% припали на 2023 рік. Штрафи за порушення можуть коливатися від 340 до 17 000 гривень, а водійське посвідчення можуть забрати на рік.

Кримінальні справи через ДТП з електросамокатами

Станом на серпень 2024 року в судовому реєстрі нараховується 111 адміністративних і 22 кримінальні справи, пов’язані з ДТП з електросамокатами. Найбільша кількість таких справ була зафіксована у 2023 році: 36 адміністративних і 10 кримінальних. З початку поточного року вже розглянуто не менше 16 адміністративних і 3 кримінальні справи.

Основні порушення

Водії самокатів найчастіше потрапляють у ДТП, наїжджаючи на пішоходів або пошкоджуючи майно. Такі випадки караються штрафами від 340 до 850 гривень. Все більше водіїв самокатів затримують у нетверезому стані, що може призвести до штрафу в 17 тисяч гривень і позбавлення права керування на рік. Наприклад, водій орендованого самоката, який в стані алкогольного сп’яніння збив жінку, отримав штраф і річне позбавлення права керування.

Перше правове регулювання

Перші справи проти самокатників в Україні з'явилися у 2023 році. Один з прикладів — вінничанин, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку, отримав умовний термін і був зобов'язаний компенсувати витрати на лікування та моральну шкоду. Важливо, що серйозних наслідків вдалося уникнути через те, що винуватцем був неповнолітній.

В Україні водіїв самокатів офіційно визнали учасниками дорожнього руху у 2023 році, але спеціальні правила для них ще не затверджені. Водії електросамокатів повинні рухатися правіше, використовувати світловідбивні елементи та шоломи, а їздити тротуарами і пішохідними доріжками їм заборонено. Через відсутність чітких регуляцій поліс ОСЦПВ для самокатників не оформити, і у разі ДТП компенсацію шкоди потрібно покривати власним коштом.

Раніше ми повідомляли, де в Україні продати авто найпростіше.

auto.bigmir.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Син Майкла Дугласа поділився своїми враженнями від поїздки до Києва 23 сентября 2024

Ділан побував в Україні разом із зірковим батьком.

Rocket Lab успішно запустила ракету Electron із п'ятьма супутниками зв'язку Kineis 23 сентября 2024

Rocket Lab успішно запустила ракету Electron із п'ятьма супутниками зв'язку Kineis

Автовиробники по всьому світу стали знижувати інвестиції в електромобілі 23 сентября 2024

Автовиробники по всьому світу стали знижувати інвестиції в електромобілі

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Чепелева Юлия ФОП 0.8
Чепелева Юлия ФОП

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше