Рада заборонила рекламування кредитів під 0% та дозволила достроково погашати позики

15 ноября 2016

Українці матимуть право достроково погашати споживчі кредити та не переплачувати банкам та фінустановам. Водночас невдовзі має зникнути реклама, яка вихваляє кредити під 0% та видачу кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника.

Відповідний закон "Про споживче кредитування" сьогодні, 15 листопада, ухвалила Верховна Рада, пише "Економічна правда". На розгляді в парламенті документ перебував півтора року. А набере чинності, якщо його підпише президент України.

"Законом передбачено створити механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців у цій сфері, створить належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення до нього, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки", – говориться у пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, надавач кредиту обов'язково має надавати та роз'яснювати умови, всі особливості споживчого кредиту. Крім того, банк чи фінансова установа повинні провести оцінку кредитоспроможності позичальника. Водночас заборонять рекламу, в якій ітиметься, що для отримання кредиту не потрібно жодної довідки про доходи чи статки, а також рекламу про кредити під 0%.

Позичальник зможе достроково повернути кредит і не сплачувати захмарні відсотки:

"Споживач у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує кредитодавцю проценти за користування кредитом та вартість усіх послуг, пов'язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту, за період фактичного користування кредитом. Споживач має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів".

Крім того, законопроект передбачає реструктуризацію зобов'язань за договором про споживчий кредит, встановлює черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит та особливості відповідальності споживача за договором про споживчий кредит.

Дія закону буде поширюватися на всі споживчі кредити, тобто на кредити для особистих цілей, сімейних потреб та не охоплюватиме кредити для підприємницьких цілей.

Зазначимо, що парламент також має розглянути спецзакон, який допоможе ошуканим вкладникам банків повернути свої гроші.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У Молдові затвердили дату референдуму щодо вступу в ЄС 16 мая 2024

Замість запитання "Ви за приєднання Молдови до ЄС?" у бюлетені буде запитання: "Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції в Конституцію Молдови"

Зачем парикмахеру, барберу фартук? 16 мая 2024

Фартук для парикмахера и барбера – это важный элемент профессионального образа. Он выполняет не только защитную функцию, но и придает образу мастера дополнительную нотку стиля и индивидуальности

Дружина Цукерберга на його 40-річчя повернула чоловіка в дитячу кімнату та гуртожиток 16 мая 2024

14-го травня засновнику Facebook Марку Цукербергу виповнилося 40 років. Дружина Прісцилла Чан із цієї нагоди вирішила влаштувати імениннику дуже незвичайну вечірку.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Роды 2.5
Роды

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше