Вчені відтворили метод давньоєгипетської муміфікації

28 мая 2015

Для перевірки єдиного відомого методу давньоєгипетського муміфікування грецькі антропологи помістили в сольовий розчин жіночу ногу.

За процесом консервації спостерігали за допомогою мікроскопа і рентгена. Про створення мумій докладніше писав грецький історик Геродот.

Бальзамувальники починали з видалення внутрішніх органів покійного (мозок, наприклад, витягувався через ніс). Потім стерилізували грудну і черевну порожнини, а тіло поміщали в солону рідину. Нарешті, бальзамувальники закутували тіло смужками льону і укладали його в могилу. Хоча спроби муміфікувати трупи таким чином вже робилися, вперше цей процес здійснили з використанням новітніх наукових інструментів. Кожні два-три дні антропологи брали проби тканин і вивчали їх під мікроскопом і рентгеном, а також аналізували стан ДНК. Муміфікація в кінцевому підсумку пройшла успішно — тільки процес зайняв майже сім місяців (208 днів).

В стародавньому Єгипті, за словами Геродота, мумій готували щонайбільше за два місяці.

На думку вчених, температура, вологість і кислотність середовища відіграють важливу роль у муміфікації: у посушливому кліматі Єгипту вона проходила швидше, ніж в прохолоді швейцарської лабораторії. При цьому соляний розчин успішно витягнув всю рідину з м'яких тканин ноги, не давши бактеріям і грибам запустити процеси розкладання. За даними мікроскопів, тканини шкіри і м'язів відмінно збереглися.

Таким чином, вчені підтвердили дієвість викладеного Геродотом методу муміфікації.

Хочешь узнать больше - читай отзывы

tsn.ua

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Как выбрать надежные входные двери? 27 апреля 2024

Безопасность жилища – одна из приоритетных задача. Для решения этой проблемы необходимо выполнить комплекс мероприятий, одним из звеньев которого является установка надежных входных дверей

Рікі Мартін під час подорожі до Японії поділився рідкісними кадрами з 15-річними синами 26 апреля 2024

Пуерториканський співак Рікі Мартін гайнув у подорож до Японії, взявши з собою старших синів, 15-річних двійнят Матео та Валентино.

Хореографка Олена Шоптенко після операції на нозі показала 7 вправ для реабілітації. Відео 26 апреля 2024

Хореографка Олена Шоптенко, яка у березні порвала 2 колінні зв’язки, продовжує нелегкий шлях 2-місячної реабілітації.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Визиум 4.7
Визиум

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше