Як зробити щоб дитина сама хотіла вчитися

2 января 2019

Мотивація не буває завжди однаковою. Вона залежить від самопочуття дитини, зацікавленості в предметі вивчення і інших обставин. Але вона ніколи не буває нульовою. Якщо у дитини немає бажання вчитися, потрібно лише з'ясувати, що заважає їй, знайти той внутрішній стимул, який допоможе подолати будь-які перешкоди.

Як пробудити бажання вчитися у дитини?

Справа в тому, що інтерес до навчання у дітей формується при сприятливих умовах. До таких умов належить впевненість у своїх здібностях. І що найцікавіше, у малюків вона є - непорушна, що не викликає жодних сумнівів, що все вийде. Чому немає бажання вчитися у дітей старшого віку? Ставлення до заняття у маленьких учнів формується на емоційному рівні і має кілька складових:

  1. 1. Інтерес.
  2. 2. Мотивація.
  3. 3. Комфорт.

Що може зацікавити дошколярика? Зрозуміло, що гра - цікава, динамічна, така, де дитина виконує активну роль. А що може її мотивувати? Батьки часто використовують матеріальні види заохочення - вони найдоступніші, прості, але не дуже ефективні, тобто тимчасово ефективні. Так само, як і засоби примусової мотивації. Зовсім інша справа - використання внутрішніх важелів:

  • - нові знання або навички;
  • - перемога (особиста або в змаганні);
  • - почуття успіху.

Комфорт залежить багато в чому від дорослих. Тільки негативний досвід в поєднанні з такими ж негативними установками батьків змушують маленького випробувача світу на здатність засумніватися в своїх силах, створює психологічні бар'єри для стрімкого, впевненого розвитку. Результат - відсутність бажання вчитися. Похвала, заохочення, допомога у вирішенні складних завдань, відсутність критичних зауважень при здійсненні помилок, навпаки, зміцнює впевненість, допомагає у важких ситуаціях.

Як повернути бажання вчитися школяреві? Користь ефективного дошкільного розвитку дитини

Розвиток цілеспрямованості, інтересу до навчання, старанності і відповідальності у дітей - це одне з найважливіших напрямків дошкільного розвитку. Як правильно чинити дорослим?

  1. 1. Задовольняти дитячу цікавість, як можна докладніше пояснювати дитині все, що вона хоче знати.
  2. 2. Розвивати дитину в тих видах діяльності, які їй цікаві, а також ненав'язливо пропонувати нові можливості для розвитку (організувати сприятливе для навчання і розвитку середовище, ініціювати різні творчі та інтелектуальні ігрові заняття).
  3. 3. Створювати ситуації, де учневі потрібно приймати самостійно важливі рішення.
  4. 4. Розвивати командні навички, навчити шанобливого ставлення до вчителя, доброзичливого відношення до однолітків. Чим більше різноманітного і конструктивного спілкування буде у дитини до 1 класу, тим легше вона освоїться в початковій школі.
  5. 5. Хвалити за реальні, своїми силами досягнуті успіхи, щоб учень розумів цінність своєї праці і відповідальність за результат.

Чим більше приділити уваги мотивації в ранньому віці, тим більш постійним буде бажання вчитися в шкільному віці.

Розвиваючі курси для дітей: як прищепити бажання вчитися без особливих зусиль?

Зробити так, щоб у школяра з'явилося бажання вчитися, найпростіше, коли батьки заручилися підтримкою педагогів. І краще, якщо це буде вчитель курсів, де важливі не оцінки, а здібності та успіхи учнів. У школі ментальної арифметики Соробан® з учнями працюють саме за таким принципом - за принципом «щоб вчитися, потрібно бажання». А тому всіма способами намагаються стимулювати це бажання і у малюків 5 років, і у школярів 11 років.

Щоб дітям було цікаво, в навчанні використовуються мультимедійні матеріали і комп'ютерні ігри. Заняття проходять на позитивній емоційній ноті, а успіхи учнів на кожному етапі винагороджуються щедрою похвалою і символічним подарунком.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Путін зробив цинічну заяву про Донбас 25 апреля 2024

У Володимира Путіна "не вкладаються в голові" випробування, які проходять мешканці Донбасу з 2014 року.

У РФ готуються до падіння рубля до 120 за долар 25 апреля 2024

Російська влада не виключає, що через санкції і падіння цін на нафту рубль може сильно обвалитися.

Вийде фільм про Путіна, створений ШІ 25 апреля 2024

Вийде фільм про Путіна, створений ШІ

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Романча 5.0
Романча

Отзывов: 1

Романча 5.0
Романча

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше