Стало відомо, чи гарантує держава надання безоплатної реабілітації в лікарнях

14 марта 2023

В Україні створюється сучасна система реабілітації, що ґрунтується на найкращих світових практиках і доказових підходах, мультидисциплінарності та, головне, – пацієнтоцентричності. 

Держава стимулює розвиток реабілітаційної допомоги, починаючи із багатопрофільних лікарень, щоб особа могла отримати таку допомогу одразу після початку захворювання або травмування. 
 

Для налагодження правильного скерування пацієнтів у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я було розроблено та затверджено реабілітаційні маршрути за станів здоров'я, які є найбільш частими під час війни: травми спинного мозку, травми головного мозку, опіки, ампутації та травми кінцівок. Відповідно до цієї системи організується допомога міжнародних партнерів: додаткове навчання фахівців з реабілітації, які працюють в закладі, забезпечення реабілітаційним обладнанням та допоміжними засобами реабілітації.  
Щоби реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». Крім того, удосконалені вимоги із надання реабілітаційної допомоги в гострому реабілітаційному періоді. Наприклад, коли у людини стався інсульт, вона починає отримувати реабілітацію в межах пріоритетного пакета медичної допомоги у разі інсульту, який включає також і реабілітаційну складову. Отже, вже зараз держава оплачує законтрактованим закладам надання громадянам якісних безоплатних реабілітаційних послуг від початку травмування або захворювання.
 

МОЗ відзначає, що будь-яка реабілітаційна допомога починається з визначення відповіді на запитання «Чого бажає досягти пацієнт?». Надалі це є підставою для формування мети та завдань реабілітації. Для цього проводиться реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації мультидисциплінарної реабілітаційної команди: фізичним терапевтом та ерготерапевтом, психологом, за необхідності логопедом. У разі потреби лікар фізичної та реабілітаційної медицини    відкоригує медикаментозну терапію, яку пацієнту призначили раніше, для того, щоби це не заважало наданню реабілітаційної допомоги, або призначить ліки, які впливають на біль, підвищений тонус м'язів, стан тривоги або депресії.

Результатом первинного реабілітаційного обстеження, яке провели фахівці з реабілітації, є створення індивідуального реабілітаційного плану, який команда має узгодити з пацієнтом. В межах плану мають бути визначені конкретні результати, яких пацієнт має досягнути після надання реабілітаційної  допомоги — завдання реабілітації.
 

Ключовою вимогою до стаціонарного реабілітаційного пакета та, зокрема, необхідної кількості фахівців з реабілітації під час контрактування закладу охорони здоров'я НСЗУ є надання реабілітаційної допомоги високого обсягу – кожний пацієнт має щоденно отримувати якнайменше 3 години індивідуальних реабілітаційних втручань. 
 
У разі необхідності в протезуванні реабілітаційна команда має запропонувати пацієнтові допомогу протезиста, який працює в протезному закладі в регіоні, де ви отримуєте реабілітаційну допомогу. Це важливо, оскільки реабілітаційна команда та протезист мають скоординувати свої зусилля в рамках індивідуального реабілітаційного плану, зокрема щодо того, який обсяг рухової активності має досягти особа у майбутньому. Додатково під час вибору протезиста треба враховувати те, що надалі протез потребуватиме сервісного обслуговування, тож дистанційний варіант співпраці за таких обставин не є оптимальним.    
 

У межах надання реабілітаційної допомоги фахівці з реабілітації будуть використовувати допоміжні засоби реабілітації (палиці, милиці, ходуни, ортези, крісла колісні тощо), які будуть допомагати особі досягати мети та завдань реабілітації. У разі, коли особа потребуватиме такий допоміжний засіб після    виписки зі стаціонару, з 1 червня 2023 року усі стаціонарні реабілітаційні відділення мають мати у своєму складі кабінети асистивних технологій, однією з функцій яких буде надання пацієнтові можливості безоплатно користуватися допоміжними засобами реабілітації серійного виробництва. Перелік допоміжних засобів реабілітації, передбачений для цього, можна подивитись за посиланням. 
 
Тариф на медичні послуги за цим пакетом становить 19 769 гривень – за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, і 33 607 гривень – за надання одночасно реабілітаційних послуг за двома і більше напрямами. Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – не менше ніж 21 календарний день. 
 

Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року, тобто в кількісному вимірі це є двічі по 14 або 21 дню.
Послуги за цим пакетом надаються в умовах стаціонару. Головна умова отримання такої допомоги – електронне направлення від лікуючого лікаря або переведення пацієнта з іншого закладу чи клінічного підрозділу закладу охорони здоров’я. 
 
Відзначається, що фахівці з реабілітації мають починати займатися з пацієнтом вже під час лікування. Після того, як стан пацієнта стабілізується і він більше не потребує постійного нагляду профільного лікаря (але якщо все ще має обмеження функціонування), – він має бути переведений у реабілітаційне відділення. Там із ним працюватиме група фахівців із реабілітації на чолі з лікарем фізичної та реабілітаційної медицини. 

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Анна Саліванчук пояснила, чому не треба виховувати слухняних дітей 9 мая 2024

Акторка Анна Саліванчук поділилася своїми міркуваннями щодо виховання дітей, пояснивши, чому слухняні нащадки - це не так добре, як декому здається.

Сашко Лірник розповів, як його родич із Москви образив рідних сестер в Україні 9 мая 2024

"Що ти городиш?" Сашко Лірник розповів, як його родич із Москви образив рідних сестер в Україні Письменник жив певний час у Росії

Названо топ-5 корисного насіння для жіночого здоров'я: розповідає нутриціологиня 9 мая 2024

Ми багато знаємо про користь фруктів та овочів, і надзвичайно рідко замислюємось над користю насіння, яке також має бути в нашому раціоні, адже містить багато корисних речовин для нашого організму.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Романча Роман 5.0
Романча Роман

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше