Медична реформа: про новий порядок обрання керівників закладів охорони здоров’я

29 января 2018

Медична реформа офіційно стартувала в Україні з 1 січня 2018 року, за її ключові закони проголосувала Верховна Рада України, їх підписав Президент. Зміни, які чекають на сферу охорони здоров’я в Україні, будуть впроваджуватися поступово, вони торкнуться багатьох сфер. Зокрема, керівники медичних закладів будуть обиратися за новими правилами, до них висуватимуться нові, актуальні вимоги. Про те, що саме чекатиме на головних лікарів в Україні, розповіла народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я та голова підкомітету з контролю реалізації медичної реформи Ірина Сисоєнко.

Ірино Володимирівно, розкажіть, будь ласка, заякою процедурою будуть призначатися керівники медичних закладів в умовах впровадження медичної реформи?

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 затверджено Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я (ЗОЗ).

Чи були затверджені якісь суттєві зміни до цього документу під час роботи над ним? Чи надавали Ви свої пропозиції до даного Порядку?

Так, звичайно. Я дуже задоволена, що ряд моїх пропозицій та зауважень були враховані під час розроблення цього Порядку, у тому числі щодоусунення положень, які містили корупційні ризики. Зокрема, у початковій редакції проекту Порядку МОЗ, Комісія з проведення конкурсного відбору повинна була за результатами конкурсу відібрати двох кандидатів, після чого керівник органу управління, що здійснює призначення на посаду керівника закладу, мав право одноосібно обирати одного з двох кандидатів для призначення, що було неприпустимим та нівелювало доцільність проведення конкурсу.

У своїх пропозиціях я наполягала на тому, що відбір кращого кандидата має здійснюватися комісійно, аби забезпечити прозорість та об’єктивність такого конкурсу. Крім того, я запропонувала, щоб порядок проведення конкурсного відбору керівників державних та комунальних ЗОЗ, що створені з метою надання первинної медичної допомоги, визначався власником ЗОЗ.

Також у проекті Порядку були відсутні положення щодо повноважень голови та секретаря Комісії з проведення конкурсного відбору. Відповідно до моїх пропозицій їх включено до остаточної редакції Порядку.

Остання редакція проекту Порядку, направлена мені на розгляд у грудні, знову містила корупційні ризики щодо можливості монополізації складу конкурсної комісії представниками органу управління, щозводило нанівець доцільність проведення такого конкурсу. З метою недопущення виникнення корупційних ризиків у процесі формування складу конкурсних комісій я запропонувала редакцію, яка усувала двояке трактування змісту проекту Порядку, а саме: «усі Комісії (постійно діючі та для проведення окремого конкурсу) повинні формуватися в однаковому складі з представників органу управління, трудового колективу та громадськості».

Також врахована моя пропозиція щодо конкретизації питання стосовно того, що склад постійно діючої конкурсної комісії буде постійно змінюватися саме в частині представників трудового колективу кожного окремого ЗОЗ.

Постанова Кабінету Міністрів України № 1094 дає відповідь лише на питання, за якою процедурою обиратимуться керівники ЗОЗ. А чи оновляться кваліфікаційні  вимоги щодо керівників лікувальних закладів?

Так, це дійсно актуальне та нагальне питання. Я вважаю за доцільне внесення та оновлення кваліфікаційних вимог щодо керівників лікувально-профілактичних  закладів.

На сьогодні діють наступні вимоги до керівників:

  • повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина»;
  • проходження інтернатури за однією зі спеціальностей медичного профілю з наступною спеціалізацією з «Організації і управління охороною здоров’я»;
  • підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо);
  • наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності;
  • стаж роботи за фахом не менше 5 років.

Хочу зазначити, у 2015 році Міністерством соціальної політики було внесено зміни до кваліфікаційної характеристики посади «Директор (начальник, інший керівник) підприємства», які дозволяють керівнику підприємства мати або вищу освіту за відповідною галуззю знань, або вищу освіту за іншою галуззю знань та післядипломну освіту управлінця чи юриста. Тому мною надіслано депутатський запит до МОЗ з пропозицією внести відповідні зміни до кваліфікаційних вимог до керівника лікувально-профілактичного закладу. Сподіваюся, що моя ініціатива буде підтримана найближчим часом.

На Вашу думку, лікар може ефективно керувати лікарнею? Чи для цього краще підійде професійний управлінець?

На мою думку, лікар повинен лікувати, а керувати медичним закладом повинен управлінець, адміністратор.

Так, лікар може бути ефективним керівником медичного закладу, але для організації на належному рівні своєчасного та якісного медичного обслуговування населення він повинен ще додатково мати післядипломну вищу освіту або юридичну, або економічну, або за галуззю знань «Управління та адміністрування», як й інші претенденти на вказану посаду. 

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Как выбрать мотард 18 апреля 2024

Взгляните на выбор мотарда с новой, захватывающей перспективы. Ведь выбор мотарда – это не просто акт покупки, это шаг в мир страсти, адреналина и абсолютной свободы на двух колесах

Софія Ротару показала свою маму, яка померла в 1997 році 18 апреля 2024

Софія Ротару показала свою маму, яка померла в 1997 році 17 квітня 2024 року вона могла б святкувати 104 роки

Вчені знайшли "смертоносні бактерії-вампіри", які жадають людської крові 18 апреля 2024

Вони відчувають хімічну речовину в крові людини і пливуть до неї.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Відзив 5.0
Відзив

Отзывов: 2

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше