У МОЗ розповіли про те, чи існує необхідність в проведенні комп’ютерної томографії при COVID-19

14 октября 2021

Комп’ютерна томографія (КТ) являє собою метод рентгенівського сканування, що дає змогу визначити стан будь-якого органу людини. У випадку із COVID-19 йдеться про КТ органів грудної клітини. 

Цей метод діагностики став ще більш популярним серед українців з початку пандемії. Проте, ефективність його використання для хворих на COVID-19 є сумнівною. У першу чергу, тому що відсутність змін на КТ не означає відсутність захворювання. 
 
Як зауважило МОЗ призначати КТ, варто у наступних випадках: 
  • при неможливості забезпечити ПЛР-діагностику COVID-19;
  • при наявності таких симптомів як дихальна недостатність чи існуванням супутніх патологій;
  • у випадку негативного ПЛР-тесту у пацієнтів із вираженими ознаками захворювання при їх важкому загальному стані. 

Позитивний тест на COVID-19 за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ. 
 
У питанні направлення на комп’ютерну томографію лікарі мають спиратися на загальний стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації (насиченості крові киснем), температуру тіла. 
 

Якщо існує підозра на інфікування COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають КТ органів грудної клітини. 
 
При цьому фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ, як масовий метод для всіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби. Чудовим аналогом є метод ультразвукової діагностики для відстежування захворювання. Його перевага в тому, що він не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ. 
 

Повторення КТ пацієнтам із важким та середнім перебігом захворювання рекомендують робити на 21-й день з початку захворювання та через пів року. Проте кожен випадок індивідуальний, тому рішення має ухвалювати лікар.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Ексдружина Тищенка показала "шалений" танець з хлопцем на тлі Ейфелевої вежі 17 апреля 2024

(Колишня) дружина нардепа Миколи Тищенка Алла барановська після фотосесії на тлі ужгородських сакур подалася робити контент до Парижа.

Анастасія Приходько потрапила в ДТП на Черкащині через жахливі дороги 17 апреля 2024

Анастасія Приходько потрапила в ДТП на Черкащині через жахливі дороги. Фото і відео Співачка показала стан покриття та обматюкала відповідальних за ділянку

MacBook или iPad: что выбрать для работы дизайнера 17 апреля 2024

Выбирая между MacBook и iPad, дизайнеры сталкиваются с вопросом: какое устройство лучше для их работы? В этой статье мы рассмотрим основные характеристики каждого из них, чтобы помочь вам с выбором

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Відзив 5.0
Відзив

Отзывов: 2

Хесторія Україна 0.1
Хесторія Україна

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше