В НСЗУ прокоментували отримання інсуліну за електронним рецептом

16 ноября 2021

Вчора, 14 листопада відзначався Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Тому НСЗУ користуючись нагодою нагадала алгоритм отримання інсуліну за електронним рецептом. 

Так отримати інсулін можливо користуючись покроковим алгоритмом: 

  • Зверніться до ендокринолога
Для звернення до свого лікуючого лікаря електронне направлення не потрібне. 
 
Але якщо ваш ендокринолог, у якого ви перебуваєте на обліку, у відпустці, зверніться до будь-якого іншого. В такому випадку потрапити на прийом безоплатно можна тільки за електронним направленням. Таке направлення виписує терапевт, педіатр  або сімейний лікар, з яким у пацієнта укладена декларація.
 

Тобто потрапити на безоплатний прийом за електронним направленням можна до будь-якого ендокринолога державної поліклініки чи приватного центру. Головна умова - наявність у медичного закладу договору з НСЗУ за пакетом амбулаторної медичної допомоги. Перелік таких закладів є на сайті НСЗУ на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Але де саме приймає ендокринолог необхідно дізнатись, зателефонувавши або звернувшись безпосередньо до закладу.

  • Ендокринолог має скласти для вас план лікування та внести його до електронної системи охорони здоров’я
Отримати інсуліни в аптеці можна тільки за електронним рецептом.
 
В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз. Присвоює пацієнту відповідну категорію, здійснює призначення інсуліну із визначенням типу, виду, дозування та виду оплати згідно з категорією. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну. 
 
Також у Порядку визначено, які препарати інсуліну і в якому вигляді отримують пацієнти різних категорій, а також – чи потрібно за них доплачувати. Завдяки такому підходу усі хворі мають безоплатний доступ до базового лікування, а ті, хто бажає отримувати інсулін іншого типу або виду, можуть зробити це з доплатою 15% від вартості препарату. 

  • Отримайте електронний рецепт 
Електронний рецепт надходить на мобільний номер пацієнта у вигляді 16-значного номера рецепту та 4-значного коду підтвердження. Пацієнт може попросити лікаря видрукувати електронний рецепт у вигляді інформаційної пам'ятки. Її зручно показати фармацевту в аптеці, оскільки вона не містить код підтвердження рецепту (код є тільки в повідомленні на телефоні).
 
Пацієнти, які не користуються чи не мають мобільних телефонів, отримують свій рецепт також у вигляді інформаційної пам'ятки. Вона буде містити номер рецепту й унікальний код підтвердження. 
 

Відмічається, що особиста присутність пацієнта потрібна лише коли ендокринолог складає план лікування. Надалі ендокринолог може виписувати рецепти за зверненням пацієнта через телефон, в месенджер або на електронну пошту. Але дистанційний формат комунікацій потрібно узгодити з лікарем заздалегідь.
 
Також електронний рецепт на інсулін може виписати сімейний лікар, терапевт чи педіатр, з яким укладена декларація.

  • Знайдіть аптеку, яка має договір з НСЗУ 
Отримати інсулін можна тільки в тих аптеках, які уклали договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. Актуальний перелік є на сайті НСЗУ в розділі «Доступні ліки». Також впізнати потрібну аптеку можна за наліпкою на дверях «Інсуліни+» або зателефонувавши на до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
Рецепт не прив'язаний до певного населеного пункту або аптечного закладу.

  • Завітайте до аптеки та отримайте інсулін 
В аптеці потрібно назвати номер рецепту та запитати у фармацевта про наявність інсуліну. Переконайтесь, що фармацевт пропонує саме те торговельне найменування ліків, яке потрібно.
 
Якщо потрібний препарат інсуліну наявний в аптеці у потрібній кількості, пацієнт називає 4-значний код підтвердження та якщо необхідно, здійснює доплату. Фармацевтичний працівник фіксує в електронній системі відпуск ліків і накладає електронний підпис. Після цього пацієнт отримує потрібний інсулін.
 
Якщо в аптеці немає потрібного інсуліну, пацієнт не називає код підтвердження рецепта. Він або може замовити необхідний лікарський засіб та зачекати, або звернутись у будь-яку іншу аптеку, яка уклала договір про реімбурсацію інсулінів з НСЗУ.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У РФ готуються до падіння рубля до 120 за долар 25 апреля 2024

Російська влада не виключає, що через санкції і падіння цін на нафту рубль може сильно обвалитися.

alyona alyona та Jerry Heil потягом поїхали на "Євробачення-2024": як артисток проводжали на конкурс 25 апреля 2024

Співачки також анонсували благодійний збір на відбудову України.

Кеті Холмс із 18-річною дочкою від Тома Круза вигуляли стильні денім-луки у Нью-Йорку. Фото 25 апреля 2024

Американська актриса Кеті Холмс показалася на вулицях Нью-Йорка разом із донькою Сурі, якій нещодавно виповнилося 18 років.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Романча 5.0
Романча

Отзывов: 1

Віталій 5.0
Віталій

Отзывов: 6

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше