Чому "завис" кредит. У Києві узгоджують меморандум, у МВФ хочуть ясності з Кабміном і коаліцією

4 марта 2016

Україна досі не отримала черговий транш від основного кредитора – Міжнародного валютного фонду. Гроші в розмірі 1,7 млрд доларів США мали надійти наприкінці 2015 року, або ж на початку 2016-го.

У МВФ причиною затримки назвали очікування ясності щодо того, чи буде працювати нинішній уряд на чолі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, а також чи виявиться дієздатною парламентська коаліція.

Міністр фінансів України Наталія Яресько ще однією причиною назвала постійне узгодження нової редакції меморандуму про співпраці.

"Це живий документ, щотижня щось змінюється", – зазначила Яресько.

Кілька тижнів тому парламент ухвалив два законопроекти, які були передбачені меморандумом. Через це знову довелося вносити зміни до тексту документу.

"Ситуація жива, і меморандум зараз обговорюється. Там конкретних проблем немає", – запевнила міністр фінансів.

Україна та МВФ повинні узгодити текст меморандуму. Потім має відбутися засідання Ради директорів фонду щодо узгодження документу. І лише після позитивного рішення Київ може розраховувати на черговий транш. Коли це станеться, не відомо.

Нагадаємо, Україна сподівалася отримати третій і четвертий транші кредиту від МВФ по 1,7 млрд доларів США кожен до кінця 2015 року. Проте Фонд переніс питання виділення на початок 2016-го через проведення місцевих виборів в Україні. Причиною нинішнього відтермінування є скандальна заява міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса про корупцію у владі, лобіювання інтересів та "сіре кардинальство". Він, зокрема, звинуватив нардепа і бізнес-партнера Порошенка Ігоря Кононенка в тому, що той хотів "нав'язати" свою "людину" в заступники міністра економрозвитку. На це крісло ніби претендував Андрій Пасішник із "Нафтогазу". Абромавичус заявив про свою відставку. Справою нині займається Національне антикорупційне бюро України. Ще одна причина "замороження" співпраці з МВФ – політичні чвари у владі та можлива відставка уряду, а також можливий розпад парламентської коаліції.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила про тимчасове "заморожування" програми кредитування через політично-корупційний скандал в Україні. Майже одразу ж відбулася телефонна розмова з президентом Порошенком, який запевнив у невідворотності проведення реформ, ухваленні парламентом реформаторських законопроектів, а також у боротьбі з корупцією. Сторони домовилися про створення дорожньої карти (графіка) реформ.

Питання виділення грошей "зависло". Водночас це є поганим сигналом і для інших міжнародних кредиторів України. Вони завжди орієнтувалися на МВФ: якщо він дає гроші, то це означає, що Київ виконує свої зобов'язання і проводить реформи. Якщо ж МВФ відтерміновує виділення коштів, то не поспішають й інші фінансові донори.

Загалом, у 2016 році Україна розраховує залучити до 10 млрд доларів США міжнародних кредитів.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Кім Кардашян насмішила підписників фото, де вона пірнає 19 апреля 2024

Реалітізірка та бізнеследі Кім Кардашян побалувала підписників свого Instagram черговою порцією гарячого пляжного контенту.

В мережі хлопці платять шалені суми несправжнім дівчатам 19 апреля 2024

В мережі хлопці платять шалені суми несправжнім дівчатам

Чому вагітність потрібно планувати: лікарка-репродуктологиня назвала неочікувані причини 19 апреля 2024

Настання вагітності залежить від багатьох складних факторів – рівня репродуктивного здоров’я і психологічного стану майбутніх батьків, наявності хронічних хвороб, вроджених чи набутих порушень. Інколи обоє партнерів добре почуваються, мають регулярний сексуальний контакт без контрацепції, але бажана вагітність не настає.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Дзюбанчук 0.9
Дзюбанчук

Отзывов: 1

"ЛЕО-БУС" 5.0
"ЛЕО-БУС"

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше