Еволюція гривні. Як змінився дизайн української валюти за 20 років

11 апреля 2016

У понеділок, 11 квітня, Національний банку України ввів у обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року. Розміри оновленої банкноти не змінилися.

Кольорова гама теж залишилася майже незмінною. Усі зміни стосувалися дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди, що також майже не зазнав змін, розробник змістив у центр лицьового боку банкноти.

Також банкнота має посилену систему захисту, що повністю відповідає світовому рівню. Громадянам не потрібно буде обмінювати старі банкноти - вони залишаються діючими.

Вперше гривні увійшли в обіг у 1996 році, хоч і були надруковані за чотири роки до цього. У зв'язку із виходом оновленої 500-гривневої купюри, ми згадали, як протягом двадцяти років змінився дизайн української валюти.

1 ГРИВНЯ

На аверсі банкноти зображений Володимир Великий, на реверсі – руїни Херсонеса. Однак на купюрі, яка нині перебуває в обігу, на реверсі зображене місто Володимир (Київ).

2 ГРИВНІ

На аверсі банкноти зображений Князь Ярослав Мудрий, на реверсі – Київський Софійський собор.

5 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображений гетьман Богдан Хмельницький, на реверсі – Іллінська церква у селі Суботів.

10 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображений Іван Мазепа, на реверсі – Києво-Печерська лавра.

20 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображений Іван Франко, на реверсі – Львівський оперний театр.

50 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображений Михайло Грушевський, на реверсі – будинок Верховної Ради України. Однак на купюрі, яка нині перебуває в обігу, на реверсі зображений будинок Центральної Ради у Києві.

100 ГРИВЕНЬ

На першій ітерації банкноти на аверсі був зображений Тарас Шевченко, на реверсі – дзвіниця Софійського собору у Києві. Нині в обігу ще два варіанти купюри. На одній з них на реверсі зображений Дніпро та сліпий бандурист із хлопчиком-поводирем, а на іншій - Київський Національний університет імені Тараса Шевченка.

200 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображена Леся Українка, на реверсі - замок Любарта в Луцьку.

500 ГРИВЕНЬ

На аверсі банкноти зображений Григорій Сковорода, на реверсі - Києво-Могилянська академія.

Зазначимо, 500-гривнева банкнота має посилену систему захисту, що повністю відповідає світовому рівню. Так, на банкнотах запроваджено нові захисні елементи для візуального контролю з оптико-змінними ефектами, які перевіряються під час зміни кута нахилу банкноти. Це:

- "віконна" (частково введену в товщу паперу) захисна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення);

- елемент SPARK – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Олександра Заріцька зізналася про що думає під час тренування в залі 26 апреля 2024

Солістка гурту Kazka Олександра Заріцька, яка ще восени взялася за спорт, продовжує будувати сильне тіло.

Зачем нужен уголовный адвокат по ДТП: помощь адвоката и порядок действий 26 апреля 2024

Попадание в дорожно-транспортное происшествие – это событие, которое может изменить вашу жизнь в мгновение ока. В таких ситуациях возникает множество вопросов и тревог: как защитить свои права?

У Києві продовжує зростати рівень води у Дніпрі 26 апреля 2024

У Києві продовжує зростати рівень води у Дніпрі

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Эпицентр 0.5
Эпицентр

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше