Співачка Анна Завальська розповіла, за що в українських батьків можуть забрати в Англії дітей

1 мая 2024

Українська співачка Анна Завальська з початком російського вторгнення знайшла з сином тимчасовий прихисток у Великій Британії. Ілля ходив там до школи.

В інтерв’ю OBOZ.UA артистка розповіла, які часом жорсткі та безкомпромісні правила по відношенню до батьків школярів працюють на державному рівні в місцевих навчальних закладах.

Анна Завальська на початку великої війни переїхала з рідними до Польщі, а згодом перебралася з сином до Великої Британії: "Влітку 2023-го гостро постало питання школи, бо у нашій українській, куди Ілля пішов у перший клас, не було бомбосховища, і учнів перевели на онлайн-навчання. Перебуваючи в Польщі, ми завдяки цьому продовжували навчальний процес дистанційно, але Ілля був у стресі, складно засвоював матеріал у такому форматі. Втрачав соціалізацію. Тому з нового навчального року ми вирішили знайти йому місце, де б він міг продовжувати школу в режимі офлайн. Звісно, могли залишитись і навчатись у Кракові, але я краще володію англійською мовою, тож ми шукали англомовне середовище".

"Так збіглося, що наші друзі у Лондоні запропонували пожити в їхній вільній на той момент квартирі та знайшли нам державну школу в тому ж районі Лондона, – згадує Анна. – Тож ми оформили на сайті британського уряду документи за чинною на той момент програмою Homes for Ukraine й отримали згодом BRP – візу, яка надає дозвіл на тимчасове перебування у Британії. Далі почали листуватися з адміністрацією школи Harris Primary Academy, і нам надали можливість безкоштовного навчатись".

За словами Анни, система британської школи чітка і злагоджена, але також має суворі обмеження: "Нас дуже тепло зустріли, але вимоги були такими самими, як і для всіх. Ти маєш виконувати всі правила, коректно комунікувати (переважно у листах). Як і скрізь у Європі, освіта дитини – це пріоритет, і батьки мають гарантувати, що не пропускатиме заняття. Якщо учень не з’являється бодай кілька днів до школи без офіційного попередження та дозволу, отримує спеціальну помітку. І якщо таких зауважень збирається певна кількість, батьки навіть можуть втратити право опіки над дитиною. І це правило жорстко та безкомпромісно працює на державному рівні".

Завальська каже, що система освіти за кордоном та в Україні має відмінності: "Там акцент стоїть на таких дисциплінах, як математика та мова. У початковій школі за кордоном дитину загалом не обтяжують знаннями, а привчають до системності. У нас навпаки одразу дають інтенсивне навантаження і вимагають проявляти здібності в усіх напрямках, не враховуючи індивідуальних особливостей. Середовище у нас загалом більш конкурентне, а там у цьому до певного етапу немає потреби. До дітей дуже лояльне ставлення без особливих очікувань. Це за моїми спостереженнями".

За словами Анни, життя в Англії виявилося складнішим, ніж здавалося на перший погляд: "Якщо немає машини та можливості винаймати неймовірно дороге житло у центрі міста, то більшість часу та бюджету йде на громадський транспорт і дорогу. Часом витрачаєш на це п’ять годин в день. Тому вимушений будувати життя у своєму районі, усе критично локалізуючи, інакше не вигрібатимеш. Я весь час була привʼязана до школи. О 8:15 треба привести дитину і рівно о 15:00 забрати. Групи продовженого дня були платними, чого ми собі дозволити не могли. Зазвичай, поки малий перебував у школі, я ще й мала низку зустрічей із соціальними установами та в обовʼязковому порядку ходила на курси англійської мови. Якщо отримуєш грошову соціальну підтримку, то маєш обовʼязок у перспективі працевлаштуватись. Спеціальні служби допомагають у складанні CV та дають напрями у пошуках роботи, призначають контрольні зустрічі у Job Centre, де ти звітуєш про свій процес пошуку. Для мене це було морально складно".

Згодом Анна Завальська з сином повернулися до Києва.

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Як зробити корисну й омолоджувальну медово-кавову маску для обличчя 21 мая 2024

Це дуже проста та дієва маска для вашого обличчя та зони декольте, з продуктів, які можна знайти у вас на кухні.

Загинула 1,5-річна дівчинка: суд обрав запобіжний захід підозрюваному в смертельній ДТП в Києві 21 мая 2024

Загинула 1,5-річна дівчинка: суд обрав запобіжний захід підозрюваному в смертельній ДТП в Києві. Подробиці і фото Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі

Зірка "Жіночого кварталу" Ірина Сопонару вийшла заміж за британця 21 мая 2024

Зірка "Жіночого кварталу" Ірина Сопонару вийшла заміж за британця. Фото Весілля святкували в Україні

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Романча 5.0
Романча

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше