Стипендії студентам скасовувати не будуть, але змінять умови нарахування – Міносвіти

6 апреля 2016

У Міністерстві освіти та науки запевняють, що стипендії студентам вишів скасовувати не будуть. Натомість їхнє нарахування розділять на два напрямки – академічні стипендії виплачуватимуть за навчальні досягнення, а соціальні – для підтримки малозабезпечених студентів. Крім того, мають виділити фіксовані суми на такі виплати, аби унеможливити "урізання" оцінок під час іспитів, аби зекономити на стипендіях та перекинути гроші на інші потреби ВНЗ.

"Довідався про те, що студентськими профспілками робляться заходи із організації акції протесту "проти скасування стипендій у 2016 році". Офіційно заявляю: ці видатки зменшуватися не будуть. Також нагадую про свої побажання до студентських профспілок:

1. Вони мають очолюватися студентами.

2. Вони повинні друкувати фінансову звітність про свою діяльність в Інтернеті", – зазначив у Facebook міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун нагадала про розробку законопроекту, яким планується змінити модель фінансування вищої освіти.

"У рамках цієї зміни планується виділити гроші на стипендії в окремий соціальний фонд – щоб гроші на стипендії йшли окремо від грошей на зарплати/комуналку/інші потреби університетів – для уникнення маніпуляцій на кшталт "треба менше хороших оцінок поставити, інакше гроші з зарплат заберуть і перекинуть на стипендії". Зараз із 12 мільярдів гривень держбюджету на стипендії виділяється 4-5 млрд (30-40%). Наразі не планується зменшення обсягу грошей на стипендії – йдеться тільки про чітке розрізнення між академічними (за навчальні досягнення) та соціальними (для соціальної підтримки студентів). Будь-які зміни щодо моделі нарахування стипендій – у разі їх прийняття – не будуть стосуватись студентів, котрі вже навчаються, а лише тих, хто буде вступати", – уточнила Совсун.

Нагадаємо, із 1 вересня 2015 року розмір мінімальної звичайної академічної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів становить 311 грн на місяць; для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" або "бакалавр", — 622 грн на місяць; для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації – 825 грн на місяць.

tsn.ua

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

На Київщині на парковці горіла вантажівка: в кабіні авто виявили тіло чоловіка 28 марта 2024

На Київщині на парковці горіла вантажівка: в кабіні авто виявили тіло чоловіка. Подробиці трагедії Обставини та причини події встановлять правоохоронці

На "Дію" чекає велике оновлення: які функції з'являться 28 марта 2024

На "Дію" чекає велике оновлення: які функції з'являться

У Києві внаслідок зіткнення із легковиком загорівся мопед 28 марта 2024

У Києві внаслідок зіткнення із легковиком загорівся мопед. Подробиці і відео Обставини та причини автопригоди встановлять правоохоронці

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Харьков Прибор 5.0
Харьков Прибор

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше