В Європі катастрофічно міліють річки - наслідки відчувають люди й природа

11 августа 2022

Великі водні артерії Європи є одночасно важливими економічними й транспортними маршрутами, а також екосистемами та окрасами міст, якими вони протікають. Однак через високу температуру повітря й тривалу посуху, від якої зараз потерпають багато країн континенту, в річках замало води, або ж вона занадто тепла.

Рейн у Кельні рідко бував настільки мілким
 

Виявлена в річці По авіабомба часів Другої світової війни
 

Темза - такий самий невід'ємний символ Лондона, як Букінгемський палац чи будинок парламенту, але починається вона неподалік села Кембл на південному заході Англії. Принаймні, так було донедавна.

Тут колись починалася Темза
 

На фотографії зображено початок Темзи у лютому 2006 року, коли через посуху річка змістилася на 1,5 кілометра на південний захід. Цього літа посуха настільки сильна, що Темза починається вже на вісім кілометрів нижче за течією від свого офіційного місця початку.

Енергоблоки АЕС Бельвіль поблизу Луари
 

Утім, встановлено суворі правила щодо того, на скільки градусів електростанціям дозволено нагрівати воду у річці. Такі приписи запроваджено з метою захисту флори та фауни у водоймі та навколо неї. В разі досягнення максимально допустимої температури атомні електростанції змушені знижувати свою потужність, а отже виробляти менше електроенергії. І це влітку, коли французи, швидше за все, на максимальну потужність вмикають свої вентилятори та кондиціонери, а Росія припинила постачання газу до Франції.

Дунай у Баварії обмілів до невпізнання
 

Такий температурний режим впливає на вміст кисню у воді, що може впасти нижче шести міліграмів на літр. А така мала кількість кисню означає вірну смерть для деяких риб Дунаю, як-от форель. Саме тому місцева влада оголосила такий рівень загрози, що дає змогу заборонити днопоглиблювальні роботи в Дунаї та інші заходи, що можуть погіршити екологічну ситуацію. Тепер влада також може розпорядитися про виведення з експлуатації очисних споруд, щоб по змозі врятувати форель.

Джерело: Українська служба DW

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

На телебаченні КНДР ведучому заблюрили джинси 28 марта 2024

Північнокорейське телебачення піддало цензурі сині джинси під час трансляції британського садівничого шоу.

Tayanna розказала про нового чоловіка у своєму житті та хто подарував їй землю на Балі 28 марта 2024

Співачка Tayanna зізналася, що в її житті з'явився новий чоловік, хоча про те, що між ними є стосунки, говорити ще рано.

Вушна сірка: чи можна чистити вуха ватними паличками 28 марта 2024

Використання ватних паличок для очищення вух може завдати більше шкоди, ніж користі.

 

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше