Туреччина зупинила торгівлю з Ізраїлем і поставила ультиматум - ЗМІ

5 мая 2024

Туреччина не відновлюватиме торгівлю з Ізраїлем, попри те, що та приносить 7 млрд доларів щороку, поти поки не буде припинено вогонь та забезпечено постійне постачання гуманітарної допомоги в Газу. Про це заявив міністр торгівлі Туреччини Омер Болат, повідомляє інформагентство Reuters.

Він наголосив, що "безкомпромісна позиція" Ізраїлю та погіршення ситуації в районі Рафах (в притулку для переміщених осіб), спонукали Анкару зупинити весь експорт та імпорт.

ЗМІ зазначає, що Туреччина стала першим з головних комерційних партнерів Ізраїлю, який пішов на такий крок.

Своєю чергою міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац розкритикував такий вчинок президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, на який він пішов у четвер, 2 травня. За його словами, такими діями Ердоган порушує міжнародні торговельні угоди і зазначив, що так себе веде "диктатор".

Бойовики ХАМАС привітали таке рішення Туреччини та додали, що це підтримує права палестинців.

Після п'ятничної молитви Ердоган заявив, що Туреччина не може бути осторонь "ізраїльських бомбардувань беззахисних палестинців". Він запевнив турецьких бізнесменів у тому, що Анкара впорається з проблемами, які виникли через таке рішення, а саме "в координації і діалозі" з діловим світом. Турецький президент додав, що вважає, що це стане прикладом для інших країн, які "незадоволені теперішньою ситуацією".

За словами Омера Болата, Туреччина веде перемовини з "палестинськими братами про альтернативні домовленості, щоб гарантувати, що вони не постраждають від цього рішення".

Чотири турецькі експортери повідомили для Reuters, що таке рішення стало для них несподіваним. Вони були змушені шукати шляхи відправки товарів до Ізраїлю через треті країни.

Як відомо, торік у жовтні Ердоган заявив, що Туреччина представить світу Ізраїль як "військового злочинця" і "окупанта".

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Анна Неплях розказала про свої харчові звички і як тримає вагу 18 мая 2024

Переможниця "Міс Всесвіт Україна"-2021 Анна Неплях, яка на початку війни набрала 10 кіло, продовжила тему прийняття себе, зокрема свого тіла.

Кейт Міддлтон розкрила миле сімейне прізвисько принцеси Шарлотти - так називають її батьки 18 мая 2024

Кейт Міддлтон розкрила миле сімейне прізвисько принцеси Шарлотти Так називають її батьки

Мобілізація по-новому: з якими хворобами очей не візьмуть на службу 18 мая 2024

З ухваленням нового закону про мобілізацію в Україні відбулися суттєві зміни, які стосуються визначення придатності до військової служби.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Анатолий 5.0
Анатолий

Отзывов: 6

Роды 2.5
Роды

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше