Україна відповіла на заяву, що ЗСУ "наражають громадян на небезпеку"

5 августа 2022

Українські військові, які стримують російське вторгнення, нібито наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях. Про це у своїй доповіді заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International. В Офісі президента та Кабінеті Міністрів України відреагували на ці звинувачення. Зокрема, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк написав про це у Twitter, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба опублікував пост на своїй сторінці у Facebook у четвер, 4 серпня.
 

"Тактика України порушила міжнародне гуманітарне право, перетворивши цивільні об'єкти на військові цілі. Внаслідок російських ударів по населених пунктах, що послідували за цим, загинули мирні жителі і була зруйнована цивільна інфраструктура", - стверджують в Amnesty International.
 
Експерти правозахисної організації заявили, що з квітня по липень вони оглядали місця російських ударів у Харківській та Миколаївській областях, а також на Донбасі – вони опитували свідків, що вижили, і вивчали супутникові знімки. За їхніми словами, "українські сили завдавали ударів із житлових районів, а також базувалися у житлових будинках у 19 містах та селах регіонів".
 

Amnesty International заявила, що її експертам невідомо, щоб у задокументованих випадках військові "просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних".
 
Також правозахисники додали, що 22 із 29 відвіданих ними на Донбасі та в Миколаївській області шкіл розміщувалися або особовий склад ЗСУ, або українська військова техніка та озброєння.
 

"Знаходження на оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Військові ніколи не повинні використовувати лікарні для участі у бойових діях і повинні використовувати школи або цивільні будинки лише у крайньому випадку, коли немає альтернатив. Уряд України має негайно забезпечити розміщення своїх сил" далеко від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові", - заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєса Каламара.
 
Правозахисники також наголосили, що практика українських військових щодо розміщення військових цілей у межах населених пунктів зовсім не виправдовує невиборчі атаки російської армії.
 

В Офісі президента відреагували на звинувачення організації словами, що життю українців загрожує лише РФ, тоді як заяви Amnesty International є "участю у дискредитаційній кампанії Росії проти України".
 
"Сьогодні Росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні сили України в очах західних товариств та зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International, бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди", - наголосив Подоляк.
 

Він також наголосив, що українські військові захищають свій народ та сім'ї.
 
"Життя людей для України – безперечний пріоритет, саме тому ми проводимо евакуацію мешканців прифронтових міст", – нагадав Подоляк.
 
У МЗС України також обурені заявою Amnesty International та називають її несправедливою.
 
"Така поведінка Amnesty International – це не про пошук і донесення світу правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка тисячами знищує цивільне населення і цілі міста, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ та цілий континент від цієї навали. Припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де всі в чомусь винні. Займіться донесенням правди про те, чим є сьогодні Росія", - закликав Кулеба.
 

 
Нагадаємо, Human Rights Watch задокументувала випадки військових злочинів РФ на окупованому півдні України.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

korrespondent.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Теракт під Москвою: СК РФ заявив, що добув докази "причетності" України 29 марта 2024

Представники Слідчого комітету запевняють, що підозрюваним буцімто "переслали з України" гроші та криптовалюту.

Польські протестувальники частково розблокували кордон - де почали пускати фури 29 марта 2024

На кордоні між Україною та Польщею відновлено рух вантажівок у пункті пропуску "Угринів-Довгобичів"

В мережу потрапили 10 милих фото королівської сім'ї, які зробила Кейт Міддлтон 28 марта 2024

10 милих фото королівської сім'ї, які зробила Кейт Міддлтон: від них віє теплом і ніжністю Деякі з них ви могли ніколи не бачити

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Харьков Прибор 5.0
Харьков Прибор

Отзывов: 1

Катерина Шухнина 5.0
Катерина Шухнина

Отзывов: 3

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше