В мережі опублікували 5 маловідомих фактів про Мерилін Монро

2 июня 2024

"Вона була дівчиною, яка вміла бути щасливою, навіть коли їй сумно. І це важливо – розумієш?" – сказала Мерилін Монро про персонажа Седі Томпсон із п'єси "Дощ" (1921), роль, яку відчайдушно хотіла зіграти. Ці ж слова характеризують і саму американську кіноакторку, продюсерку та модель – одну із найзагадковіших зірок доби Золотого Голлівуду.

Чи справді Мерилін, "секс-символ 1950-х", була легковажною білявкою, яку високо цінували режисери? Насправді вона отримувала одну з найнижчих зарплат серед колег, а ще була надзвичайно начитаною й мала IQ 160 (середній показник становить 100). Здивовані? Ми в матеріалі OBOZ.UA з нагоди 98-річчя від дня народження Мерилін Монро вирішили розповісти найцікавіші факти з її життя.

1. Її мати була психічно хворою

Норма Джин Бейкер (справжнє ім'я акторки) провела своє дитинство в одинадцяти прийомних сім'ях і кількох сиротинцях. Чому? Її матері, Гледіс Бейкер, лікарі поставили діагноз параноїдальна шизофренія – й госпіталізували. Кілька разів жінка викрадала доньку, коли та була у прийомних батьків, але все марно. Соцслужби щоразу повертали дитину додому.


Коли Нормі виповнилося 16 років, вона, аби уникнути потрапляння до дитячого будинку, вирішила справити весілля. Її обранцем став 21-літній американський поліцейський Джеймс Догерті. Цей шлюб розпався за 4 роки, коли чоловік у 1943-му приєднався до лав торговельного флоту США... Згодом в автобіографії My Story Мерилін написала, що цей союз "не приніс ні щастя, ні болю" й додала "я вдячна, що він (шлюб. – Ред.) назавжди припинив її статус як сироти".

2. Перша робота Норми Бейкер – виготовлення дронів

Підлітковий вік Норми припав на Другу світову війну. У 18 років вона почала працювати по 10 годин на добу в компанії Radioplane, яка виготовляла невеликі безпілотні літальні апарати для скидання вибухівки. Її робота полягала в збиранні окремих елементів до дронів, огляді парашутів та обприскуванні їх антипіреном (речовина, що ускладнює займання матеріалів та знижує швидкість поширення полум'я).

Саме на фабриці дівчина зацікавилася моделінгом. На це її надихнув Девід Коновер, фотограф армії США. Якось йому доручили сфотографувати жінок поруч із військовою технікою. Коли він побачив усміхнену Норму Джин, був вражений її шармом. Отож, зробив серію світлин, які в 1945 році опублікував в армійському журналі... Невдовзі красуня почала співпрацю із модельним агентством Blue Book Modeling Agency, де вперше використала псевдонім "Мерилін Монро". Її успіх швидко зростав! Ще трохи згодом новоспечена зірка підписала контракт із кінокомпанією 20th Century Fox (зараз – 20th Century Studios).

3. Отримувала невеликі гонорари та заїкалася

Мерилін Монро була найпопулярнішою акторкою доби Золотого Голлівуду. Вона знімалася у комедіях та мелодрамах, де режисери вміло експлуатували її зовнішні дані й перетворили на секс-символ 50-х. Серед культових стрічок із нею в головній ролі – "Ніагара" (1953), "Джентльмени віддають перевагу білявкам" (1953) та "Сверблячка сьомого року" (1955)...

Образ легковажної білявки став єдиним амплуа зірки, яка прагнула грати драматичні ролі. За свою відданість кінематографу вона отримувала одну з найнижчих оплат серед зірок Голлівуду. Через це часто сварилася із кінокомпанією 20th Century Fox, проте конфлікти не допомагали добитися справедливості. Наприклад акторка Джейн Рассел заробляла в 10 разів більше, ніж Монро!

Варто звернути увагу на ще одну деталь. У кіно та під час інтерв'ю Мерилін завжди говорила з придихом (цей особливий стиль комунікації пізніше отримав назву "monroeisms"). Завдяки логопедичній терапії вона навчилася використовувати більш низький тон звучання. Цей контрольований, гортанний голос мінімізував її заїкання. На жаль, проблема повернулася під час роботи над останнім фільмом – "Щось має статися" (1962). Акторці було важко вимовляти свої репліки, тож після завершення зйомок компанія 20th Century Fox розірвала з нею контракт.

4. Її вагітності закінчувалися викиднями

У квітні 1952 року зірка потрапила в хірургічне відділення, де їй повинні були видалити апендикс. Коли лікарі стягнули з пацієнтки халат, побачили записку, приклеєну до живота. У ній Мерилін благала лікаря зберегти її яєчники недоторканими: "Обріжте якомога менше. Я знаю, що це здається марним... Той факт, що я – жінка, важливий і багато для мене означає... Ви маєте дітей, і повинні знати, що це означає для мене". Хірург виконав прохання, але мрія Монро стати мамою так і не здійснилася.

Акторка багато років страждала від ендометріозу. Це – гінекологічне захворювання, при якому клітини ендометрію розростаються поза межі внутрішніх стінок матки, спричинюючи хронічний запальний процес. Мерилін багато разів намагалася завагітніти, а коли їй це вдавалося, то через недугу все закінчувалося викиднями...

Пізніше у своїй книзі They Knew Marilyn Monroe: Famous Persons in the Life of the Hollywood Icon (2012) Лес Гардінг написав: "Понад усе Мерилін прагнула того, чого ніколи не мала: нормального сімейного життя. Вона відчайдушно прагнула стати матір'ю".

5. Була начитаною і тямущою

Після зйомок у стрічці "Джентльмени віддають перевагу білявкам" (1953) Монро сказала журналістам: "Я можу бути розумною, коли це потрібно, але більшості чоловіків це не подобається". Трохи лукавила...

Ця акторка була мудрішою, ніж її вважали. Вона стала однією з перших жінок, які очолили власну продюсерську компанію – Marilyn Monroe Productions. Її рівень IQ становив 160 (що є вищим за середні показники). Крім того, зірка була завзятою читачкою: зібрала особисту колекцію книг, яка налічувала понад 400 томів. В її домашній бібліотеці була творчість Джеймса Джойса, Джона Мілтона, Волта Вітмена, Райнера Марії Рільке і не тільки. Коли Мерилін нічим було зайнятися вдома, вона йшла до магазину й купувала книги, які зацікавлювали з перших рядків.

Раніше OBOZ.UA писав про те, як Мерилін Монро опинилася на обкладинці Playboy оголеною і що за гучний скандал за цим стоїть.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Байден закликав Ізраїль не бити по нафтових об'єктах Ірану 6 октября 2024

Наразі рішення ще знаходиться на стадії обговорення, але глава Білого дому сказав, що він би подумав про інші альтернативи, крім атаки на нафтові об'єкти.

Apple збирається перевернути світ комп'ютерів 6 октября 2024

Apple збирається перевернути світ комп'ютерів

На Гаїті озброєна банда вбила 70 людей, серед загиблих - жінки та діти 6 октября 2024

Члени банди підпалили десятки будинків і транспортних засобів, що стало одним з найсмертоносніших нападів за останні роки в країні.

 

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше