Ознаки неполадок вихлопної системи

15 января 2024

Будь-які несправності вихлопної системи автомобіля краще усувати на перших етапах їх виявлення. Це потрібно для стабільної роботи двигуна, незалежно від його типу — бензинового або дизельного. Коректне функціонування вихлопної системи важливо для екології, безпеки водія і пасажирів, а також збереження продуктивності транспортного засобу. Відповідно поява ознак поломки має насторожити власника автомобіля.

Своєчасно проведений ремонт вихлопної системи дозволить заощадити на обслуговуванні інших агрегатів авто, зокрема — двигуна, а також уникнути ряду інших проблем.

Основні причини поломок вихлопної системи

Дефекти в даному блоці не є рідкістю, що пов'язано з особливостями його експлуатації. Серед основних причин виходу з ладу виділяють такі фактори:

  • Корозія. Зазвичай зачіпає каталізатор, глушник, проміжні труби і резонатори. Викликана регулярним контактом з різними реагентами і вологою, утворенням конденсату всередині резонатора і глушника, викликаного контрастом температур.

  • Механічні пошкодження. З'являються в результаті їзди по нерівній дорозі, попадання каменів з-під коліс або удару об перешкоду. Проявляються у вигляді тріщин, вм'ятин, суцільних дірок. Часто супроводжується пошкодженням внутрішніх перегородок, обривом фіксаторів.
  • Деформації, викликані високою температурою або її коливанням. Це може бути прогорання окремих елементів, а також порушення геометрії, втрата герметичності з'єднань.

Перевірити вихлопну систему можна провівши візуальний огляд. Він дозволяє визначити до 60% пошкоджень. Решта поломки можна виявити на звук або провівши діагностику.

Головні ознаки несправності

Існує ряд факторів, які прямо або побічно можуть вказувати на наявність несправності в системі вихлопу. До них відносять такі:

  • Підвищений рівень шуму. Однією з основних причин є корозія глушника. Також подібна несправність може бути пов'язана з тріщинами в трубі, пошкодженням прокладки колектора. Рідше причиною збільшення шуму стає вихід з ладу інших елементів.
  • Втрата потужності двигуна. Часто такий прояв викликають проблеми з каталізатором. Також серед можливих причин розглядається руйнування внутрішніх компонентів резонаторів, знос лямбда-зонда. Іноді подібна картина спостерігається при механічному пошкодженні вихлопної труби, в результаті чого звужується просвіт, що перешкоджає виведенню газів.
  • Поява чорного диму з труби і утворення кіптяви на деталях. Зазвичай причина пов'язана з пошкодженням каталізатора або витоком у трубі.
  • Поява сірководневого запаху в салоні. Переважно такий фактор свідчить про проблему з каталітичним нейтралізатором.
  • Стукіт під днищем авто. Зазвичай викликаний відривом однієї або декількох опор вихлопної системи або поломкою частини труби.

Проблеми з глушником авто та іншими елементами вихлопної системи також можуть мати такі прояви:

  • Поява у вихлопі запаху бензину або дизеля.
  • Підвищення витрати палива.
  • Виникнення нехарактерних звуків в районі системи — свисту і клацань.
  • Наявність незначних протікань в районі труби та інших деталей, які можна виявити під автомобілем при невеликому простої.
  • Поява сильної вібрації вихлопної труби або інших компонентів.

Враховуйте, що деякі ознаки можуть свідчити про інші поломки, не завжди пов'язаних безпосередньо з системою вихлопу. Важливо переконатися, що подібні прояви не виходять від інших вузлів і агрегатів, особливо якщо в цьому є сумніви.

Більшість поломок у вихлопній системі можна вирішити виключно звернувшись до професіоналів. Самостійне зварювати окремі деталі можливо, але зазвичай це має дуже короткостроковий ефект. Розглядати подібне втручання можна як тимчасовий захід у випадках, коли звернутися в СТО негайно немає можливості. У деяких випадках кращим рішенням стане заміна пошкодженої деталі, оскільки ефективність ремонту є низькою, а витрати великими. Звернення в професійний автосервіс дозволить провести якісну діагностику з подальшим вибором оптимального варіанту обслуговування.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

17-річна донька Джолі й Пітта запалила енергійним танцем. Відео 17 мая 2024

17-річна дочка Анджеліни Джолі та Бреда Пітта Шайло хоч і не обрала акторство за хобі чи професію, проте і з мистецтвом близько знайома.

Стало відомо, чи буде продовження серіалу "Спіймати Кайдаша": є гарні новини 17 мая 2024

Чи буде продовження серіалу "Спіймати Кайдаша": є гарні новини Акторка Христина Федорак, яка зіграла одну з ролей у картині, поділилася цікавими припущеннями

Дженніфер Лопес укотре за 7 тижнів з'явилася на публіці без Аффлека - інсайдер розказав, що відбувається 17 мая 2024

Зіркове подружжя Дженніфер Лопес та Бен Аффлек, які ще рік тому були в очах фанатів ідеальною парою, здається, проходять кризу у стосунках.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше