Росія запускає дрони-камікадзе зі "штучним інтелектом": що відомо

31 октября 2023

Росія запускає дрони-камікадзе зі "штучним інтелектом": що відомо

Росія нібито почала застосовувати на війні нову версію свого дрона-камікадзе "Ланцет". Про те, що в БПЛА додали штучний інтелект, заговорили аналітики ISW. Але вони посилалися на так званих воєнкорів окупантів. В оригінальному ворожому пості це лише припущення, повідомляють в Defense Express.

Аналітики кажуть, що основою цієї інформації стало відео, з атакою по об'єкту, який росіяни ідентифікували як РСЗВ RM-70. Усе сталося в районі населеного пункту Щербинівка під Торецьком. "Ланцет" завдав удару під коригування безпілотника-розвідника. Оператор спочатку тримав точку у великому квадраті прицілу, чекав обведення зеленою рамкою. Після з'явився напис "ціль захоплена".

"І хоча в дописі міститься інформація, що йдеться про використання так званого "Виріб 53" від Zala (входить до концерну "Калашников"), навряд чи це він. Нагадаємо, що інформація про новий дрон-камікадзе була в липні поширена на російських державних ЗМІ у відомому сюжеті про виробництво дронів-камікадзе "Ланцет". У ньому було продемонстровано дрон, який має складні крила та контейнерний запуск, а серед його особливостей якраз зазначалася можливість "самостійного пошуку та ідентифікації цілей". Водночас дальність таких дронів зі складними крилами, а також розмір бойової частини менші, ніж у дронів із фіксованим крилом через гірші аеродинамічні якості.

Водночас, незважаючи на якість відео від 18 жовтня, найімовірніше, у ньому зафіксоване використання не "Виробу 53", а "Ланцет" із двома Х-подібними крилами однакової довжини", - кажуть у Defense Express.

Але в такому разі йдеться не про окремий дрон, серійне виробництво якого під питанням, а про масовий продукт. Отримання ним нових можливостей може передбачати оновлення програмного забезпечення, а не зміни в конструкції. І слова про використання штучного інтелекту можуть бути дуже гучними. Бо за ними стоїть технологія з автосупроводженням цілі. У ній використовуються певні моменти машинного навчання, але це не автономна робота дрона.

"Суть полягає в тому, що всі розрахунки для автосупроводження відбуваються на комп'ютері оператора, який обробляє зображення з дрона і захоплює ціль та веде дрон на неї. Тобто зберігається залежність зв'язку станції та дрона.

Якщо брати інші відео використання "Ланцета", то оператор, дуже схоже, мав оновлювати перехрестя "руками", або самостійно керував дроном. Тобто така система справді є нововведенням, яке потенційно може підвищити точність "Ланцетів", але не є тим, що з цього намагаються вигадати російські воєнкори та пропагандисти", - резюмували в Defense Express.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія почала запускати на нашу країну дрони Italmas, які видають звук, немов працює газонокосарка. 

techno.bigmir.net

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Каким должен быть игровой компьютер? 10 октября 2024

Для компьютерных игр необходимо оборудование соответствующего технического уровня, а говоря конкретнее – нужен игровой компьютер, который будет отличаться целым рядом специфических параметров

Сколько электроэнергии расходует кондиционер 12 BTU? 10 октября 2024

Узнайте, сколько электроэнергии потребляет кондиционер 12 BTU. Разбор факторов, влияющих на энергопотребление, советы по экономии и ответы на частые вопросы.

Нідерланди виділять 400 млн євро на розробку дронів для України 8 октября 2024

Половина безпілотників буде розроблена в Нідерландах, а решту виготовлятимуть в Україні та інших країнах.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Apple 5.0
Apple

Отзывов: 1

bactosfera 4.9
bactosfera

Отзывов: 1

ФОП Дюдюк Р. М.  
ФОП Дюдюк Р. М.

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше