П'яткова шпора - причини та методи лікування

11 ноября 2023

П'яткова шпора vertebrolog.kiev.ua/ua/shpora – це серйозна патологія, яка може доставляти дискомфорт, потребує лікування, а в ряді випадків – лише операції.

Буває так, що шпора п'яти не завдає занепокоєння: її виявляють тільки при рентгенологічному дослідженні. Важливо розуміти: наявність анатомічної шпори не означає, що її потрібно лікувати. Це може бути просто індивідуальна особливість людини, яка не заважає їй жити.

Але є й зворотні ситуації — деякі пацієнти з сильними п'ятковими болями можуть не підтверджувати підошовний фасціїт на рентгенівському знімку. Розбиратися з цим має лише фахівець.

п'яткова шпора

Причини розвитку

Найчастіша причина розвитку шпори п'яти — наявність поздовжньої плоскостопості. До факторів, що підвищують ризики, відносять вік старше 40 років, стать — частіше страждають жінки, а також відсутність у житті достатньої кількості активності (малорухливий спосіб життя).

П'яткова шпора може почати формуватися у відповідь на запалення фіброзного тяжа. Це фасція із сполучнотканинної оболонки, яка розташована вздовж нижньої поверхні ступні, пов'язує плюсневі кістки з п'ятковою і утворює поздовжнє склепіння стопи. П'яткова кістка відповідає на це запалення розвитком остеофіту - кісткового наросту - у зоні прикріплення підошовної фасції. Шпору можна побачити на рентгенограмі.


Крім запального процесу в м'яких тканинах і плоскоступості, до частих причин розвитку шпори п'яти відносять:

  • патології великих суглобів ніг;
  • травми кістки п'яти;
  • порушення кровообігу ніг;
  • недавню зміну взуття на незручне, з жорсткою та/або плоскою підошвою;
  • збільшення маси тіла;
  • надмірне збільшення фізичної активності, коли склепіння стопи не встигає адаптуватися до підвищених навантажень;
  • наявність певних захворювань в анамнезі (ревматоїдний артрит, подагра тощо).
  • Симптоми плантарного фасціїту
  • Ознаки даного захворювання типові, тому навіть до проведення рентгенографії або МРТ за описом симптомів лікар може легко розпізнати.

 

Методи лікування шпор на п'ятах

ударно хвильова терапія шпори п'яти

Лікування шпори п'яти, або плантарного фасціїту, спрямоване в першу чергу на усунення причини захворювання:

  • зниження навантаження;
  • відмова від незручного взуття на користь ортопедичного з індивідуальними устілками;
  • рятування від зайвої маси тіла, якщо це причина розвитку захворювання.

Потім необхідно усунути запальний процес. Для цього можуть застосовуватися консервативні та хірургічні методи.

Консервативне лікування включає кілька методик:

При медикаментозному лікуванні призначаються препарати групи НПЗЗ як внутрішньо у вигляді таблеток, так і місцево у вигляді мазей, гелів. У деяких випадках можливе застосування ін'єкцій кортикостероїдів. Вони швидко знімають запальний процес, зменшують запалення та біль. Однак застосовувати їх можна за чіткими медичними показаннями.

Лікарська блокада — одна з найефективніших і найзатребуваніших методик, яку ми активно застосовуємо в центрі вертебрології Кінезі. Вона являє собою введення протизапальних препаратів та препаратів, що сприяють регенерації пошкодженої фасції, безпосередньо у місце прикріплення сполучних тканин до кістки п'яти. Це забезпечує миттєве рятування від больового синдрому, блокує запальний процес, сприяє найбільш швидкому відновленню пошкоджених тканин. Процедура проводиться із застосуванням анестетика, що наноситься на шкіру стопи, тому біль при введенні ліків не відчувається. Вибір препарату та його дозування лікар робить індивідуально, враховуючи вік, вагу пацієнта, можливі протипоказання та супутні захворювання.

Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія (ЕУХТ) https://vertebrolog.kiev.ua/ua/uvt - процедура, при якій потужні імпульси звукової хвилі дроблять відкладення кальцію в шпорі п'яти і стимулюють процес регенерації в підошовній фасції. Процедура УХТ у деяких випадках допомагає уникнути оперативного лікування.

Фізіотерапія (лазеротерапія, електрофорез, кріотерапія) значно знижує запальний процес у підошовній фасції та зменшує біль. Разом з нею рекомендуються теплі ванни, масаж, грязьові аплікації, напівспиртові компреси, парафін на область болючої зони.

Носіння ортопедичних виробів для зниження вираженості болю при ходьбі: спеціальні устілки з поглибленнями або отворами в місцях, де розташовуються шпори п'яти. Устілки прості в експлуатації, вони вкладаються у звичайне взуття. Якщо на ніч знерухомити стопу під прямим кутом — у тому положенні, в якому натяг фасції збережеться, то ранковий біль зникне або поменшає. З цією метою використовуються нічні брейси, шини, ортези або страсбурзькі шкарпетки.

Лікувальна фізкультура (ЛФК) допоможе зміцнити м'язи підошви стопи та гомілки.
Якщо шпори п'яти викликають різкий біль, пацієнту рекомендується постільний режим. На стопу і гомілку в подібних випадках накладається гіпсова шина.

Оперативне лікування при шпорі п'яти застосовується рідко. Показання щодо нього обмежені. Це пов'язано з високим ризиком та тяжкими наслідками. Однак у деяких ситуаціях операція є справді єдиним виходом.

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Дружина Остапчука показала, що подарувала йому на ювілей 29 сентября 2024

Шоумену Володимиру Остапчуку виповнилося 40, і подарунком від дружини Катерини виявився музичний інструмент.

"Мама Сердючки" замилувала знімком з 5-місячною онукою. Фото 29 сентября 2024

55-річна актриса Інна Білоконь, яка вже понад 20 років втілює образ мами Вєрки Сердючки, поділилася милим фото зі своєю онукою Веронікою.

Українська акторка, яка працювала з Вакарчуком на виборах 2019 року, розповіла, чим її вразив лідер "Океану Ельзи" 29 сентября 2024

Українська акторка, яка працювала з Вакарчуком на виборах 2019 року, розповіла, чим її вразив лідер "Океану Ельзи" Артистці подобалися політичні наративи співака

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

FitCurves 5.0
FitCurves

Отзывов: 1

Good-Harvest.UA 5.0
Good-Harvest.UA

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше