Які хвороби батьки ризикують передати дітям?

25 июня 2018

Нікого не здивує, що діти успадковують не лише фізичні особливості батьків, а й їхню вдачу і погляд на життя, але чи на цьому все? Ні, батьки передають дітям ще й деякі свої генетичні хвороби, а також схильність до них.

В деяких випадках причиною генетичних хвороб мутації та неправильний розвиток генів, іноді схильність до певних захворювань пояснюється індивідуальними властивостями людини.

Коли виникають генетичні мутації, розвиваються спадкові захворювання. Таких в сучасній медичній практиці нараховують декілька десятків. Більшість з них носять назви вчених, які їх відкрили, тому звучать складно, а іноді навіть дивно. Наприклад, синдроми Кляйнфельтера, Едвардса, Шерешевського-Тернера. Деякі назви захворювань можуть викликати неабиякий подив, приміром синдром Котячого крику.

Ці хвороби дуже рідкісні, вони зустрічаються один раз на десятки, а часто навіть на сотні тисяч чоловік. Поряд з рідкісністю особливою відмінністю генетичних хвороб виступають важкі та серйозні порушення в функціональності організму.

Найпоширеніші генетичні хвороби:

  • дальтонізм;
  • хвороба, що спричиняє неправильний метаболізм амінокислот (фенілкетонурія);
  • захворювання, при якому здатність крові згущуватись, порушується;
  • порушення в роботі ендокринної системи, які ризикують спровокувати безпліддя у чоловіка (синдром Клайнфельтера) та ін.

Генетичні дослідження показують: якщо обидва батьки мають генетичну мутацію, то шанси дитини наступні:

  • 25% - що вона успадкує захворювання;
  • 25% - що вона буде повністю здорова;
  • 50% - що вона буде здорова, але виступатиме носієм гена мутації. 

Але й людям без відхилень в геномі також потрібно пам’ятати про особливості генетики. Для них небезпеку складають «мультифакторні» хвороби. Їх розвиток провокується особливостями генетики людини. Такі хвороби більш поширені.

Відмінна риса «мультифакторних» хвороб – розміщена в генах інформація сприяє розвитку хвороби, але не гарантує, що вона виникне. Яскравий приклад – рак. Від спадковості ризик виникнення онкологічного захворювання підвищується лише на 10-15%.

Здоров-Инфо

Хочешь узнать больше - читай отзывы

 

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Десять найдовших телесеріалів в історії 29 марта 2024

І це не "Санта-Барбара". 10 найдовших телесеріалів в історії: більшість із них йдуть десятиліттями Чимало з них знімають донині

Скандальних блогерів Гонковського та Пренткович помітили в Португалії 28 марта 2024

Скандальних блогерів Гонковського та Пренткович помітили в Португалії Пара оголошувала про наміри переїхати після скандалу з Мальдівами

Чому важливо їсти продукти з вітаміном Д: що вони дають нашому організму? 28 марта 2024

Вітамін D відіграє життєво важливу роль в забезпеченні здоров'я кісток та підтримці імунної системи, а також впливає на багато інших процесів у організмі людини

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Харьков Прибор 5.0
Харьков Прибор

Отзывов: 1

ТОВ НВП Сеал 1.9
ТОВ НВП Сеал

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше