У Театрі Франка відбулося вручення Шевченківської премії-2024 знімальній групі документального фільму "20 днів у Маріуполі"

23 апреля 2024

У столичному Театрі Франка відбулося вручення Шевченківської премії-2024 зірковим лауреатам – знімальній групі документального фільму "20 днів у Маріуполі". Церемонія нагородження пройшла 19 квітня в дуже незвичній обстановці.

Кореспондентка OBOZ.UA стала свідком дійства, завітавши як глядачка на виставу "Украдене щастя", яка демонструвалася в Театрі Франка. І зовсім не підозрюючи, як і інші щасливчики, який неймовірний сюрприз чекає того вечора в кінці постановки.

Щойно закінчився показ вистави та акторів постановки нагородили оваціями, на сцену неочікувано для всіх вийшов новий гендиректор і художній керівник закладу Євген Нищук та в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. А згодом Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко, яких і привітали з перемогою.

"Сьогодні вручаємо нагороду митцям, які стали провісниками великого успіху української кіномови, – сказав зі сцени Євген Нищук, голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка. – Дякуємо вам за мужній чин – чин людей, журналістів, кіномитців".

Як відомо, лауреатів Шевченківської премії кожного року вшановують на день народження Кобзаря – 9 березня. Цьогоріч церемонія проходила в столичному Театрі Франка. Однак знімальна група фільму "20 днів у Маріуполі" не була присутня на заході з поважної причини – журналісти перебували в США в очікуванні церемонії премії "Оскар", де стали одними з номінантів на перемогу. 10 березня Чернов і компанія вибороли перемогу в номінації "найкращий повнометражний документальний фільм" – це перша нагорода такого рівня для нашої країни.

В інтерв’ю OBOZ.UA Євген Нищук зізнавався, що сприйняв тріумф українців зі сльозами на очах: "Передчуття були. І ви знаєте, що цій церемонії передувало нагородження проєкту Шевченківською премією. Премію, яка відома в усьому світі, команда Чернова вже зустрічала в статусі володарів головної премії в галузі культури України. Так, ця перемога нам дісталася через призму великого болю. Фільм про великий жертовний та героїчний момент нашої історії. Але він правдивий і в ньому є надія, незламність і нескореність. І прагнення перемоги. Зі знімальною групою ми побачимося під час передання Шевченківської нагороди. Вона ще в нас, бо під час нагородження в Києві Чернов та його колеги вже перебували в США".

Тепер знімальна група фільму "20 днів в Маріуполі" вже офіційно отримала Шевченківську премію. Нагадаємо, Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – державна нагорода України. Її вручають за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва з 1961 року. Нагороду особа може отримати один раз за життя. Присуджує відзнаку президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Цьогоріч за кожну премію встановлено суму 429 тисяч гривень.

Раніше OBOZ.UA писав, що режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, якому аплодував Голлівуд, привіз перший "Оскар" в Україну.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

У Берліні спалахнув металургійний завод: місто накрив отруйний дим 3 мая 2024

BILD зазначає, що існує ризик утворення синильної кислоти, яка піднімається в повітря разом із димом.

Тіна Кароль покрасувалася в сміливій білій сукні 3 мая 2024

Співачка Тіна Кароль покрасувалася в сміливій білій сукні, проілюструвавши фотографіями черговий допис-роздум у своєму Instagram.

Кендалл Дженнер розказала про догляд за обличчям і показала весняний мейк 3 мая 2024

Американська супермодель Кендалл Дженнер розказала про секрети і лайфхаки своєї б'юті-рутини.

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше