Стали відомі 5 маловідомих фактів про Одрі Хепберн

5 мая 2024

Одрі Хепберн, муза французького модельєра Юбера де Живанші, була чуттєвою акторкою, якій до снаги будь-які амплуа, й однією з найбільших ікон стилю ХХ століття! Її фірмовий образ у "Сніданку у Тіффані" – маленька чорна сукня, великі сонцезахисні окуляри, висока зачіска та перли – залишається легендарним і досі. Але Хепберн – набагато більше, ніж її численні ролі у фільмах та вишукані вбрання!

Під час Другої світової війни ще нікому невідома дівчина допомагала голландському руху опору проти нацистів. Згодом, на піку слави, вона кинула кіно й стала послом доброї волі UNICEF... Ми в матеріалі OBOZ.UA з нагоди 95-річчя від дня народження Одрі Хепберн вирішили розповісти найцікавіші факти з її життя. Ті, які змінять ваше уявлення про неї! Акторка прожила 63 роки. Причиною смерті став колоректальний рак.

1. Її батьки були прихильниками фашизму

У середині 1930-х років у Британії "закріпився" фашизм. Цьому сприяв Британський союз фашистів (British Union of Fascists – BUF), очолюваний сером Освальдом Мослі. Батько Одрі, Джозеф Віктор Растон, і її мати, баронеса Елла ван Гемстра, були членами BUF. У 1935 році ці двоє гастролювали по Німеччині з іншими представниками організації, включно з сумнозвісними сестрами Мітфорд (британськими аристократками, яких було ув'язнено за нацистські симпатії). У Мюнхені Елла познайомилася з Адольфом Гітлером і написала про нього кілька схвальних статей для видання BUF – The Blackshirt...

Коли BUF радикалізувався і його насильницькі антисемітські погляди вийшли на перший план, Елла доєдналася до голландського руху опору. А от батько Одрі кинув сім'ю (доньці на той момент було 6 років) і переїхав до Лондона, де глибше занурився у фашистську діяльність."Це була найбільш травматична подія в моєму житті… Трагедія, від якої, я думаю, ніколи не оговтаюсь. Я обожнювала його і страшенно сумувала за ним з того дня, як він зник. Я завжди заздрила чужим дітям: приходила додому зі сльозами, бо у них був тато", – поділилася акторка особистим в одному з інтерв'ю.

Також відомо, що Хепберн, ставши дорослою, не змогла змиритися з темним минулим своїх батьків... Проте ніколи не сварилася з матір'ю щодо її "оспівувань" Гітлера. Та, за словами Одрі, "протягом багатьох років несла на собі тягар за цю помилку".

2. Була свідком лихоліття війни і допомагала руху опору

Під час Другої світової війни 11-річна Одрі переїхала жити до Нідерландів. Її мати вважала, що буде безпечно в країні, яка пообіцяла зберігати нейтралітет. Фашисти все одно вторглися... Хепберн, як і мільйони інших, ледь не померла від голоду, коли окупанти припинили постачання продовольства. Вижити допомогли кропива, цибулини тюльпанів, вода... Її зріст був майже 168 сантиметрів, а вага – 40 кілограмів. Дівчина страждала на астму, жовтяницю і інші хвороби, спричинені недоїданням. Коли ж Одрі була надто слабкою, аби встати з ліжка, проводила час із книгою в руках, сподіваючись таким чином вигнати зі своєї голови нав'язливі думки про їжу.

В окупованих німцями Нідерландах Одрі стала свідком того, як молодих чоловіків підштовхнули до стіни на вулиці й розстріляли. Вона бачила потяги, наповнені євреями, яких депортували: їхні обличчя дивилися крізь щілини у верхній частині вагонів. "Я пам'ятаю, як один маленький хлопчик стояв зі своїми батьками на платформі, дуже блідий, одягнений у пальто, яке було йому завелике... і зайшов у потяг. Я була дитиною, яка спостерігала за дитиною", – розповідала Хепберн.

Бачачи всі ці жахи, а також один за одним втрачаючи рідних і знайомих, Одрі твердо вирішила підтримати рух опору. Відомо, що вона була медсестрою-добровольцем у госпіталі, де лікували поранених солдатів. Ще – брала участь у таємних виставах (мюзиклах і балетах), відомих як "чорні вечори", які використовувалися для збору грошей для руху опору. "Я танцювала на концертах, сама створювала танці... У мене був друг, який грав на фортепіано, а моя мама шила костюми", – ділилася спогадами Хепберн.

Іноді Одрі носила в своїх балетках солдатам секретні повідомлення. В один із таких днів її затримали гітлерівці, запідозривши у шпигунстві. Як їй вдалося врятуватися? Дівчинка вдала, що збирає на узбіччі квіти, й відвернула від себе небажану увагу.

3. Багато років життя присвятила благодійності

Одрі Хепберн була однією з перших знаменитостей, яка використала платформу UNICEF для благодійної діяльності у великих масштабах. Вона кинула акторську діяльність на піку кар'єри, аби мати якомога більше часу на гуманітарну допомогу, а також на виховання своїх синів Луки та Шона.

Так, у 1989 році Одрі стала послом доброї волі UNICEF, й здійснила 50 поїздок в Ефіопію, Туреччину, Венесуелу, Еквадор, Гватемалу, Гондурас, Сальвадор, Мексику та Судан. Крім того, зірка часто публічно розповідала про низку гуманітарних криз. Для чого? Аби підвищити обізнаність громадськості й разом шукати дієві шляхи розв'язання проблем.

Цікавий факт! У 2002 році у Нью-Йорку, поблизу штаб-квартири UNICEF, було встановлено скульптуру Spirit of Audrey (з англ. мови – "Дух Одрі"), яка має висоту 213 сантиметрів. Вона покликана увіковічнити пам'ять про невтомну роботу Хепберн як посла доброї волі.

4. Мала любовні стосунки із Джоном Кеннеді

Коли Джон Фіцджеральд Кеннеді був сенатором, мав роман з Одрі Хепберн, який протривав недовго – кілька місяців. Пара приховувала цей факт від суспільства, а після розставання обоє продовжили підтримувати дружні взаємини.

Минуло чимало років... У 1963-му акторку запросили на святкування дня народження 35-го президента США Джона Кеннеді, аби та заспівала Happy Birthday. Вона погодилася й виконала обіцянку. Певно, ви подумали, що ми сплутали її з акторкою Мерилін Монро. А от і ні! Зірка фільму "Джентльмени віддають перевагу білявкам" привітала президента роком раніше – у 1962-му. На відміну від виступу Монро, це була приватна подія, тобто записів з неї немає.

У 1963 році Джона Кеннеді застрелили. Одрі дізналася про цю новину під час зйомок у стрічці "Моя прекрасна леді". Тоді вона попросила всіх на знімальному майданчику помолитися за нього, а далі зійшла зі сцени в карету, опустила штори й довго плакала.

5. Була більше, ніж "музою" Живанші

Одрі була не лише натхненницею всесвітньо відомого модельєра Юбера де Живанші. Вона вміла створювати чудові дизайнерські проєкти. Спочатку малювала ескізи вбрань, а потім вдосконалювала ідеї, дискутуючи з Юбером. Отож, це були дві творчі особистості, які працювали разом, щоб вигадати новаторський одяг. Акторка розуміла, як сукню "побачить" камера, що на ній має бути, а що – ні. Результати цього тандему вражають і досі!


Раніше OBOZ.UA писав про п'ять модних уроків, які зробили Одрі Хепберн іконою стилю.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

obozrevatel.com

Хочешь узнать больше - читай отзывы

← Вернуться на предыдущую страницу

Читайте также:

Тарабарова показала, що назнімали її діти. Фото 18 мая 2024

Співачка Світлана Тарабарова повеселила фотоконтентом, який назнімали її троє дітей - Іван, Марія та Поліна - до чиїх бешкетних рученят потрапив матусин телефон.

У Києві під час пожежі у квартирі загинули двоє людей 18 мая 2024

У Києві під час пожежі у квартирі загинули двоє людей

На Київщині в річці Рось виявили тіло чоловіка 18 мая 2024

На Київщині в річці Рось виявили тіло чоловіка: подробиці трагедії Обставини та причини смерті чоловіка встановлять правоохоронці

 

Вас могут заинтересовать эти отзывы

Алерголог 5.0
Алерголог

Отзывов: 1

Каталог отзывов





×

Выберите область поиска

  • Авто
  • Одяг / аксесуари
  • Роботодавці
  • Інше